Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Krimi

Branislava A. súd opäť uznal za vinného z vraždy podnikateľa Karcela

Na archívnej snímke Branislav A. Foto: TASR - Ján Krošlák

Branislav A. mal podnikateľa zastreliť viacerými ranami zo samopalu pred jeho domom v Kynceľovej pri Banskej Bystrici, za čo zinkasoval okolo milióna slovenských korún.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Banská Bystrica 6. marca (TASR) - Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici uznal v stredu v obnovenom procese bývalého člena východoslovenského podsvetia Branislava A. za vinného z vraždy podnikateľa Mariána Karcela, upustil však od uloženia trestu. Za vraždu z roku 2000 dostal pôvodne 15 rokov väzenia, ale povolili mu obnovu konania, preto sa pojednávalo nanovo. Rozsudok nie je právoplatný.

Branislav A. mal podnikateľa zastreliť viacerými ranami zo samopalu pred jeho domom v Kynceľovej pri Banskej Bystrici, za čo zinkasoval okolo milióna slovenských korún. Vraždiť mal na objednávku doživotne odsúdeného Mikuláša Černáka. Obžalovaný po celý čas tvrdil, že je nevinný. V osudný deň v Banskej Bystrici údajne nebol a Karcela ani nepoznal. Obžalobu označil za "krivú, falošnú a nepravdivú".

"Nemám nič spoločné s vraždou Karcela," zdôrazňoval pred senátom OS. Jeho obhajca Milan Kuzma žiadal oslobodenie spod obžaloby. Voči rozsudku podal Branislav A. odvolanie priamo v súdnej sieni. Prokurátor žiadal pre neho doživotie, aj on zahlásil odvolanie čo do výroku o treste.

"S rozsudkom OS vo výroku o vine som spokojný. Voči výroku o treste som podal odvolanie, keďže sa s ním nestotožňujem," reagoval prokurátor Jakub Mikuda.

"Súd vykonal naozaj rozsiahle dokazovanie, ale podľa nášho názoru nerozhodol v súlade s vykonanými dôkazmi. Sudkyňa sa dopustila viacerých procesných pochybení a chýb, ktoré sme vytkli v záverečných rečiach tak ja, ako aj môj klient. Vyjadrujem presvedčenie, že tento rozsudok musí byť po našom odvolaní zrušený," zdôraznil Kuzma.

Spochybnil kľúčového svedka, "kajúcnika" Michala Moravčíka, ktorý začal spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a vypovedať proti jeho klientovi, ale až o niekoľko rokov neskôr. "Aj po takej dlhej dobe si stále viac a viac pamätal na rozdiel od predchádzajúcich výpovedí. Jeho pamäťová stopa sa plynutím času zvýrazňovala, ale to funguje opačne. Výpovede prispôsoboval, aby sa vyhol trestnému stíhaniu, čo sa mu aj podarilo. Bola to vražda, pri ktorej aktívne vystupoval," uviedol Kuzma.

Obnovený proces sa začal vlani vo februári. Branislav A. v roku 2019 uspel so sťažnosťou pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu a podal návrh na povolenie obnovy konania v tomto 23 rokov starom prípade vraždy. Podľa obžalovaného predchádzajúci proces bol nespravodlivý a došlo k porušeniu jeho práva.

"Podľa európskeho súdu bolo porušené jeho právo, ktoré sa vzťahuje na kajúcnikov. Tvrdíme, že celé dokazovanie bolo založené na jedinom dôkaze, zmenenej výpovedi svedka. Okrem neho neboli žiadne priame ani nepriame dôkazy, ktoré by hovorili, že môj klient spáchal túto vraždu," konštatoval v súvislosti s obnovou konania Kuzma. Zdôraznil, že majú v rukách dva rozhodnutia krajského súdu, ktorý ho pôvodne v tejto veci oslobodil, odsúdený bol až na základe zmenenej výpovede "kajúcnika".

Branislav A. si v súčasnosti odpykáva 24-ročný trest odňatia slobody za členstvo v zločineckej skupine a vraždu Arpáda Nistora z roku 2004, na ktorý ho v septembri 2022 právoplatne odsúdil Najvyšší súd SR. Podľa senátu banskobystrického OS je tento trest dostatočný.