Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Zvieratá v košickej zoo si dnes užili predčasné Vianoce

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Makaky dostali dostali ovocie a semiačka, levice zas kus mäsa. Už tradičnú a divácky populárnu akciu nadšene sledovali desiatky detí.

Košice 16. decembra (TASR) - Predčasné Vianoce dnes mali zvieratá v košickej zoologickej záhrade. Makaky či levice dostali sviatočne vyzdobené darčeky, v ktorých po rozbalení našli niečo chutné pod zub. Už tradičnú a divácky populárnu akciu nadšene sledovali desiatky detí.

"Členovia rodiny makakov magotov našli pod stromčekom viac druhov ovocia, ako sú hrozno, kúsky ananásu, jabĺk či banánu. Chovatelia im pridali aj obľúbené semienka slnečníc a kukurice," priblížila pre TASR Eva Malešová z košickej zoo. Podľa hierarchie sa prvý ujal darčekov dominantný samec Pepo, až potom si mohli vychutnať dobroty obe samice a mláďatá, ktoré takéto prekvapenie zažili prvý raz.

Skoré Vianoce zažili aj levie sestry. Dominantná Elza sa pustila do najväčšieho balíka, z ktorého vypadlo kusisko šťavnatého mäsa. Chovatelia im dnes dožičili, takže hladná nezostala ani Laura. Prvý raz v zoo pripravili vianočné prekvapenia aj pre kopytníky. Polročný baranček z rodu karakulských dostal na krk zvonček.

Otváranie darčekov je zážitkom pre divákov i samotné zvieratá, ktoré takto dostávajú v živote v zajatí nové podnety. "Je to určitá variácia enrichmentu, ktorú v našej zoologickej záhrade robíme pre zvieratá pravidelne, to znamená, vymýšľame im činnosti, ktoré im spestrujú stereotyp všedného dňa v tom predsa len obmedzenom priestore. Sú to veci, ktoré veľmi priaznivo vplývajú na pohodu zvierat a zároveň ozvláštňujú návštevu zoologickej záhrady aj návštevníkom," uviedol riaditeľ zoo v Kavečanoch Erich Kočner.

Vianočnú atmosféru v zoo v Kavečanoch dotvára až do 7. januára sviatočná výzdoba areálu. Bezplatne si ju môžu vychutnať všetci návštevníci, ktorí prídu po 14.00 h. Bez vstupenky sa počas týchto dní dostanú do zoo všetky deti do 12 rokov. Zoologická záhrada bude otvorená aj počas sviatočných dní. Do 23. decembra si môžu prísť do zoo ozdobiť vianočný stromček deti zo škôl, centier voľného času či detských domovov.