Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Zemplínske čučoriedky bez chémie putujú priamo zo sadu do obchodov

Na malej farme v obci Biel pri Čiernej nad Tisou sa venujú pestovaniu čučoriedok aj napriek tomu, že toto ovocie nepatrí k typicky pestovaným druhom v ich kraji. Začali pred dvoma rokmi a momentálne si pochvaľujú, že už majú stálych odberateľov. Modré bobuľky pestujú na prenajatej ploche, približne troch hektárov. Zasadených majú 10.000 kríčkov a pestujú tri odrody - skorú, stredne skorú a neskorú. Biel 17. júla 2015. Foto: TASR/Roman Hanc

Ovocie putuje priamo zo sadu do partnerských farmárskych obchodov.

Bieľ 17. júla (TASR) - Ekologicky pestované čučoriedky bez chémie ponúka malá farma na južnom Zemplíne v obci Bieľ (okres Trebišov). Práve táto oblasť sa vyznačuje slnečným počasím, vďaka ktorému sú modré bobuľky plné chuti a vitamínov. Zemplínske čučoriedky pestujú na troch hektároch.

"Máme zasadených vyše 10.000 kríčkov, teraz je najväčší zber. Čučoriedky si vyžadujú veľmi veľkú starostlivosť. Najímame si brigádnikov na sezónne práce, oberáme tri až štyrikrát do týždňa, keď nám počasie dovolí," uviedla pre TASR vedúca prevádzky Zuzana Nagyová. V prípade daždivého počasia ovocie nezbierajú. Ukladajú ich totiž do plastových nádobiek, v ktorých by vlhké začali okamžite hniť.



Cesta čučoriedok k spotrebiteľovi je prísne kontrolovaná už od zberu. Ovocie putuje priamo zo sadu do partnerských farmárskych obchodov. Zákazníci tak dostanú čučoriedky top kvality, plné chuti. Úrodu zbierajú na farme vždy ráno, aby ich trvanlivosť nezničilo prehriatie slnkom. Firma vidí svoju výhodu v tom, že čučoriedky prepravované zo zahraničia tisícky kilometrov strácajú zo svojej kvality.

Nagyová pripomenula, že čučoriedky sa považujú za modrý zázrak prírody, majú vysoko antioxidačné účinky. "Vynikajúco pôsobia na žalúdok, trávenie, na zrak, krv, takže každému môžem len odporučiť," dodala. Čučoriedky sú podľa nej vynikajúce spracované v kompóte a veľmi dobre sa mrazia. "Keď ich vyberiete z mrazničky, ako keby ste ich jedli čerstvé." Obľúbené sú do koláčov či ako džem.

Čučoriedková farma bola založená v roku 2012. Aktuálne na nej rastú tri odrody - veľmi skorá odroda Spartan, stredne skorá odroda Bluecrop a stredne neskorá až neskorá odroda Chandler.