Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Zberné nádoby na bioodpad začne Nitra vyvážať v septembri

Kompostáreň bioodpadov, ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Projekt bioodpad nadväzuje na zrealizovanú mestskú kompostáreň. Práve v nej bude odpad úplne recyklovaný a spracovaný na kompost.

Nitra 17. júla (TASR) – Mesto Nitra rozširuje separovaný zber komunálneho odpadu o zber biologicky rozložiteľného odpadu. Na jar začalo s rozvozom 8500 kusov 120-litrových nádob na bioodpad pre rodinné domy.

Na ich nákup získalo nenávratný príspevok vo výške viac ako milión eur z Operačného programu Životné prostredie. So zberom začínajú Nitrianske komunálne služby v septembri tohto roka.

Projekt bioodpad nadväzuje na zrealizovanú mestskú kompostáreň. Práve v nej bude odpad úplne recyklovaný a spracovaný na kompost. Pre skvalitnenie nakladania s odpadmi bol realizovaný nákup siedmich ekoskladov, ktoré budú k dispozícii pre všetkých obyvateľov mesta Nitra. Súčasťou projektu je aj obstaranie príslušnej zberovej techniky. Nádoby na bioodpad budú umiestnené pri rodinných domoch v mestských častiach Nitry. Obyvatelia rodinných domov, ktorí si bioodpad kompostujú svojpomocne na vlastnom pozemku, môžu nádobu odmietnuť.

Podľa slov vedúceho Odboru komunálnych činností a životného prostredia na mestskom úrade Pavla Jakubčina budú nádoby slúžiť výlučne na rastlinný odpad. Obyvatelia do nich môžu ukladať trávu, lístie, kvety, vetvičky i burinu, ale aj odpady z čistenia ovocia a zeleniny, ktoré neprešli tepelnou úpravou. Nádoby nie sú určené na odpad živočíšneho charakteru, mliečne produkty, oleje, potraviny v obaloch či nebezpečné odpady.