Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Poslanci NR SR si prezreli východnú hranicu Slovenska

Výjazdové rokovanie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, ktoré sa po prvýkrát konalo vo Vyšnom Nemeckom 3. septembra 2014. Poslanci výboru NR SR si prezreli a zhodnotili spôsobilosť ochrany a bezpečnosti našej hranice s Ukrajinou. Na snímke prezentácia georadaru, ktorý slúži na odhaľovanie tunelov v podzemí našej štátnej hranice, zľava minister vnútra SR Robert Kaliňák a členovia výboru Martin Fedor a Alojz Hlina. Foto: TASR/Roman Hanc

Minister vnútra Robert Kaliňák vyzdvihol, že slovenská hranica patrí medzi tie, ktoré zvládajú svoju úlohu na sto percent.

Vyšné Nemecké 3. septembra (TASR) – Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť sa v utorok (2.9.) a dnes zišiel na východe republiky, kde sa uskutočnilo jeho výjazdové rokovanie.

Ako dnes uviedol člen výboru Jaroslav Baška (Smer-SD), k tomuto rokovaniu došlo po dohode s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom o tom, že si výbor pôjde prezrieť východnú hranicu SR.

„Chceli sme zistiť, ako naša hranica spĺňa schengenské podmienky. Myslím si, že sa nemáme za čo hanbiť,“ vyhlásil Baška, ktorý ocenil modernú techniku, s ktorou naši strážcovia pracujú. „Táto hranica je možno z celoschengenského priestoru chránená najlepšie,“ uviedol Baška.



Situácia na hranici je predmetom záujmu

Výjazdové rokovanie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, ktoré sa po prvýkrát konalo vo Vyšnom Nemeckom 3. septembra 2014. Poslanci výboru NR SR si prezreli a zhodnotili spôsobilosť ochrany a bezpečnosti našej hranice s Ukrajinou. Na snímke štátna hranica s Ukrajinou.
Foto: TASR/Roman Hanc
Poslanec Martin Fedor (SDKÚ-DS) zdôraznil, že je prirodzené, že členov výboru v predvečer jedného z najdôležitejších summitov v rámci NATO zaujíma, aká je situácia na hranici schengenského priestoru s NATO. „Zaujímajú nás otázky technického zabezpečenia, ale aj to, koľko narušiteľov, prevádzačov a pašerákov bolo zaistených,“ povedal Fedor. Zdôraznil, že poslanci na mieste dostali kvalifikované odpovede na všetky otázky.

Minister vnútra ocenil, že poslanci prijali pozvanie na východnú hranicu. „Uvedomujeme si, aká situácia je na východe Ukrajiny a práve takáto osobná skúsenosť a osobné si ochytanie všetkých postupov, procesov a technológií je dôležité napríklad pri hodnotení rozpočtových náležitostí,“ uviedol Kaliňák. Vyzdvihol, že slovenská hranica patrí medzi tie, ktoré zvládajú svoju úlohu na sto percent.

Fotogaléria: Výjazdové rokovanie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť