Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V košickej zoo pribudli párnokopytníky pekari bielopáse

Košickú zoo obohatili pekari bielopáse (Pecari tajacu). Dospelého samca a dve samice doviezli zo Zoo Berlín. Foto: Facebook/ZOO Košice

Oproti známemu diviakovi lesnému (Sus scrofa), ktorého v minulosti v Zoo chovali, dosahujú hmotnosť maximálne do 30 kilogramov.

Košice 15. decembra (TASR) - V košickej zoologickej záhrade v uplynulých dňoch kolekciu párnokopytníkov obohatili pekari bielopáse (Pecari tajacu). Dospelého samca a dve samice doviezli zo Zoo Berlín.

"Momentálne obývajú vykurovanú maštaľ a návštevníkom ich predstavíme v sezóne 2018. Pekari sú spoločenské zvieratá, ktoré tvoria stáda o veľkosti piatich až 15 jedincov. Stádo vedie dominantný samec. Členovia stáda spolu hľadajú potravu, žerú aj oddychujú. V strednej časti trupu v blízkosti pupka majú žľazovú kapsu, ktorá produkuje olejnatý sekrét. Prostredníctvom neho si označujú teritórium. Jedince sa označujú v rámci stáda aj navzájom," uviedla vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Košice Eva Malešová.

Samice sú podľa jej slov gravidné približne 140 až 150 dní a rodia zvyčajne jedno až tri mláďatá. "Obývajú rôzne biotopy od tropických lesov až po suché oblasti Strednej a Južnej Ameriky až po juh Severnej Ameriky. Živia sa časťami rastlín, plodmi, hubami, ovocím, no nepohrdnú ani živočíšnou potravou - vajcia, plazy, obojživelníky a podobne," doplnila Malešová.

Oproti známemu diviakovi lesnému (Sus scrofa), ktorého v minulosti v Zoo chovali, dosahujú hmotnosť maximálne do 30 kilogramov.

"V rámci výživy patria tiež k oveľa náročnejším chovancom,"
dodala Malešová.