Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V Košiciach sa začalo disciplinárne konanie o prokurátorovi V.Špirkovi

Disciplinárne pojednávanie s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľom Špirkom za aprílové vystúpenie pred novinármi, kde Špirko hovoril o podozreniach voči Robertovi Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi na Krajskej prokuratúre v Košiciach 7. júna 2018. Foto: TASR - František Iván

Disciplinárna komisia navrhuje potrestať prokurátora Vasiľa Špirka finančnou sankciou.

Košice 7. júna (TASR) - V priestoroch Krajskej prokuratúry v Košiciach sa začalo vo štvrtok disciplinárne konanie v prípade prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka. Dôvodom je jeho verejné vystúpenie ku kauzám spojeným s exministrami Robertom Kaliňákom a Jánom Počiatkom. Disciplinárne konanie je neverejné, rozhodla o tom komisia.

Disciplinárna komisia navrhuje potrestať prokurátora Špirka finančnou sankciou. Jeho konanie považuje za vážnejší typ previnenia. Ako v minulosti uviedol Špirko, okrem finančného postihu mu hrozí aj strata funkcie.

Špirko dozoroval vyšetrovanie vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka vo veci kúpy podielu vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka. Začiatkom marca pred novinármi povedal, že bývalý minister financií Počiatek a exminister vnútra Kaliňák mali z ministerstva vnútra prostredníctvom podozrivých aktivít pri IT zákazkách "vytiahnuť" 200 miliónov eur. Informoval tiež, že na Kaliňáka podáva trestné oznámenie za pokus o diskreditáciu jeho osoby.

"Chcem, aby boli preverené všetky skutočnosti a dôvody toho, prečo som bol, takpovediac, účelovo stíhaný za činy, ktoré sa nepotvrdili. Podávam preto trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta Policajného zboru, riaditeľa NAKA a riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky, a to pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže," vyhlásil Špirko v marci pre médiá.