Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Štartuje 63. ročník Spišského trhu s bohatým programom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V piatok 13. júla postupne vystúpia bábkové divadlo, ľudová hudba Romana Barabasa a folklórne súbory. Neskôr sa divákom predstavia kapely The Colt a Gympleři.

Spišská Nová Ves 12. júla (TASR) – Na námestí v Spišskej Novej Vsi štartuje vo štvrtok tradičný Spišský trh, ktorý tento rok zapíše už svoj 63. ročník. Súčasťou programu je okrem množstva predajných stánkov aj niekoľko kultúrnych a folklórnych podujatí. „Kultúrny program Spišského trhu, ktorý sa tento rok nesie v znamení 750. výročia prvej písomnej zmienky o Spišskej Novej Vsi, je rozdelený do dvoch dní,“ informovala zástupkyňa riaditeľa mestského kultúrneho centra Magdaléna Kráľová.

V piatok 13. júla od 10. hodiny postupne vystúpia bábkové divadlo, ľudová hudba Romana Barabasa, folklórne súbory (FS) Petrovská družina zo Srbska, Sálašan z Rumunska a Naša fajta z Ukrajiny. Neskôr sa divákom predstavia kapely The Colt, Gympleři a v popoludňajších hodinách odprezentujú tradičné zvyky FS Orgonina, Čičanare a Čačina. „Nasledovať bude o 18. hodine slávnostné otvorenie Spišského trhu ladené, ktoré sme ladili do folklóru a počas neho vystúpi skupina historického šermu Jago, bubnová šou Bubonz, súbor Čačina, Rusínske trio a na záver Lukáš Adamec. Pripravený je aj sprievod mestom, večer bude návštevníkov trhu zabávať skupina Drišľak a rocková kapela Sága,“ upozornila Kráľová.

Sobotňajší program odštartuje ľudová hudba Vlada Kubáňa, po ňom kapela Funk You a ľudová hudba Štefana Cínu. Československé hity 80. a 90. rokov zahrá návštevníkom skupina Q Plus a po nej sa na pódiu opäť predstavia zahraniční folkloristi. Pripravený je aj koncert poprockovej kapely Sám sebou a vystúpenie súboru Levočan. O zábavu do neskorých nočných hodín sa postará David Koller s kapelou a Replay band.

Dohromady bude svoje produkty a výrobky na najväčšom šošovkovitom námestí na Slovensku ponúkať približne 500 stánkarov z celého Slovenska, ale aj Česka, Poľska či Maďarska. Už tradične nebudú v Spišskej Novej Vsi chýbať kolotoče. Súčasťou Spišského trhu je aj tento rok výstavný veľtrh Spiš Expo, ktorého dejisko sa premiestnilo do obchodného centra. Novinkou 51. ročníka je bezplatné energetické poradenstvo od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktorá sa prvýkrát predstaví v Spišskej Novej Vsi. Okrem slovenských bude svoje produkty vystavovať aj 14 zahraničných firiem z oblasti stavebníctva, bývania, zdravého životného štýlu i ručnej výroby.