Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Stanovisko Slovenského olympijského a športového výboru vo veci EYOF

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenský olympijský a športový výbor listom zo 4. marca vyzval primátora mesta Košice, aby najneskôr práve do 8. marca 2019 oznámil SOŠV jasné stanovisko mesta k organizácii letného EYOF 2021.

Bratislava 8. marca (TASR) – Predstavitelia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) počas piatka 8. marca prostredníctvom živého vysielania na internete niekoľko hodín pozorne sledovali mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva v Košiciach, ktoré sa venovalo otázke príprav XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021 v Košiciach. SOŠV listom zo 4. marca vyzval primátora mesta Košice, aby najneskôr práve do 8. marca 2019 oznámil SOŠV jasné stanovisko mesta k organizácii letného EYOF 2021, aby všetky zúčastnené strany vedeli, aký je skutkový stav.

"Žiaľ, uznesenie mestského zastupiteľstva, prijaté až v neskorších popoludňajších hodinách, znamená ďalší odklad vyjadrenia jasného postoja mesta Košice k tomu, či letný EYOF 2021 chce, alebo nechce organizovať. Mestské zastupiteľstvo sa podľa uznesenia má touto témou znovu zaoberať na ďalšom mimoriadnom zasadnutí, ktoré má primátor zvolať najneskôr do 22. marca.

Vedenie SOŠV, ktoré vzhľadom na neuprosne plynúci čas očakávalo jasné stanovisko k dnešnému dňu, je znepokojené výsledkom rokovania mestského zastupiteľstva. Je totiž zrejmé, že uvedené uznesenie neposkytuje žiadne záruky, že konečné vyjadrenie mesta o niekoľko dní bude kladné. A naťahovaním času sa zužuje priestor na hľadanie prípadného alternatívneho riešenia.

Zástupcovia SOŠV o výsledku aktuálneho rokovania mestského zastupiteľstva v Košiciach okamžite informovali prezidenta Európskych olympijských výborov (EOV) Janeza Kocijančiča. Prezident EOV vyjadril znepokojenie organizácie (EOV) z vývoja a zástupcov SOŠV informoval, že Európske olympijské výbory vydajú svoje stanovisko k veci začiatkom budúceho týždňa. Pre ďalší vývoj v celej záležitosti bude kľúčové práve stanovisko EOV, ktoré sú vo veci príprav letného EYOF 2021 treťou zmluvnou stranou a zároveň sú vlastníkom práv na podujatie," reagoval SOVŠ v oficiálnom stanovisku na webe www.olympic.sk.