Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Výstava Kraslice v Sobranciach priblíži tradície Zemplína

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Od štvrtka si spolu 821 ozdobených vajíčok môžu pozrieť aj návštevníci miestneho kultúrneho domu.

Sobrance 15. marca (TASR) – Regionálna súťažná výstava Kraslice v Sobranciach má podľa organizátorov upriamiť pozornosť na ľudovú tvorivosť a folklórne tradície, ktoré sa dodržiavajú počas veľkonočných sviatkov na Zemplíne. Od štvrtka si spolu 821 ozdobených vajíčok môžu pozrieť aj návštevníci miestneho kultúrneho domu.

Ide o prvý ročník výstavy. "Stretla sa s veľmi pozitívnymi ohlasmi zo strany verejnosti, preto budeme v jej organizovaní určite pokračovať. O niektorých šikovných ľuďoch zo Sobraniec a regiónu, ktorí kraslice tvoria, sme ani nevedeli," uviedla pre TASR za mesto Sobrance ako jedného z organizátorov Marika Kasičová.

Jedným z nich je podľa jej slov aj Emil Rozhoň zo Sobraniec. "V spolupráci s ním sme sa rozhodli pripraviť pre žiakov základných a stredných škôl tvorivé dielne, ktoré sa uskutočnia budúci týždeň -v utorok, stredu a vo štvrtok," upozornila.

Do súťažnej výstavy sa mohli zapojiť žiaci základných a stredných škôl, tiež jednotlivci a kolektívy, ale aj občianske združenia. Urobilo tak spolu 22 subjektov. Zdobiť mohli akoukoľvek technikou, podmienkou bolo, že výrobok musí mať tvar vajíčka.

"Najväčšiu kraslicu vytvoril kolektív Denného stacionára Sobrance s výškou 170 a šírkou 120 centimetrov,"
spomenula Kasičová s tým, že v tomto prvom ročníku regionálnej súťaže ocenili všetkých, ktorí sa zapojili.

Výstava potrvá v kultúrnom dome do 15. apríla tohto roka. Záujemcovia si ju môžu pozrieť v pracovných dňoch od 8. do 18. h.