Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Situácii v Krompachoch podľa Richtera môžu pomôcť podporné projekty

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter navštívil 18. decembra 2014 mesto Krompachy, kde rokoval o situácii ktorá nastala v regióne Spiš po ukončení výroby v závode Panasonic AVC Networks Slovakia v Krompachoch. Na snímke brífing po skončení rokovania, sprava minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter, predseda rady OZ KOVO Emil Machyna a člen Rady OZ KOVO v Krompachoch Ján Gabonay. Foto: TASR/František Iván

Plánované ukončenie produkcie v závode Panasonic AVC Networks Slovakia znamená, že od 1. januára 2015 sa bude na úradoch práce hlásiť 441 nezamestnaných.

Krompachy 18. decembra (TASR) – Situácia, ktorá nastala v meste Krompachy v okrese Spišská Nová Ves a jeho blízkom okolí po plánovanom ukončení výroby v závode Panasonic AVC Networks Slovakia (PAVCSK), bola dôvodom návštevy ministra práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR Jána Richtera v tomto meste. Na krompašskom mestskom úrade s ním rokovali predstavitelia odborovej organizácie spoločnosti PAVCSK, primátorka mesta Krompachy Iveta Rušinová, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Róbert Šimončič a predseda rady OZ KOVO Emil Machyna.

Podľa Richtera, plánované ukončenie produkcie znamená, že od 1. januára 2015 sa bude na úradoch práce hlásiť 441 nezamestnaných. Ako dodal, ministerstvo je pripravené vysvetliť všetky možnosti z hľadiska ponúk pre prácu, rekvalifikáciu, či vzdelávanie. „Som pripravený ponúknuť aj regionálne projekty, ktoré by boli priamo šité na tento región,“ doplnil Richter. Zdôraznil, že úrady práce rokujú s existujúcimi zamestnávateľmi, ktorým ponúkajú možnosti a motiváciu pre navýšenie pracovných miest.

Predpokladom pre to je však, aby všetky tieto kroky odrážali potreby trhu práce. „Všetky programy, ktoré by mohli pomôcť tomuto regiónu vieme spustiť operatívne a veľmi skoro,“ prízvukoval minister a dodal, že prostriedkov z Európskeho sociálneho fondu a rozpočtu ministerstva dokáže pre lepšiu situáciu v zamestnanosti vyčleniť dva až tri milióny eur. Ako poznamenal, prepúšťanie v PAVCSK sa dotýka ľudí až z desiatich okresov Slovenska. „Budeme sa snažiť nájsť pre nich uplatnenie v okresoch, v ktorých majú trvalé bydlisko,“ doplnil. Zároveň oznámil, že podobné rokovania budú pokračovať v marci 2015 a tiež, že navrhne, aby sa výjazdové rokovanie vlády v budúcom roku uskutočnilo práve v Krompachoch.

Riaditeľ SARIO doplnil, že istým riešením pre región by mohol byť príchod ďalšieho investora. „Momentálne rokujeme s nemeckým investorom z autopriemyslu, ktorý sa rozhoduje medzi Slovenskom a niekoľkými inými krajinami,“ uviedol Šimončič. Dodal, že agentúra eviduje aj záujem z Veľkej Británie, Kórey, tiež slovensko-čínskeho investora, ktorý by tu mohol vyrábať svetlá. „Dobrá správa pre investorov je tá, že je tu pripravená lokalita a tiež vyškolená pracovná sila. My musíme veľmi rýchlo vypracovať ponuku možnej štátnej pomoci,“ doplnil s tým, že spišský región patrí medzi tie s najvyššou mierou nezamestnanosti a preto sa tu dajú realizovať rôzne formy pomoci a podpory, vrátane rekvalifikácie, či daňových úľav, alebo refundácií nákladov na novú technológiu a na každé pracovné miesto.

Spokojnosť s dnešným rokovaním vyjadril aj Machyna, podľa ktorého už je dôvod na organizovanie protestného pochodu odborárov v Krompachoch. „Prišiel čas na rokovania za stolom a na to, aby sme informovali našich členov o výsledkoch stretnutia a o ďalších možnostiach,“ doplnil.

Spoločnosť PAVCSK vyrába v Krompachoch Blu-Ray prehrávače a rekordéry, DVD rekordéry a dosky plošných spojov pre televízory. Dôvodom ukončenia výroby je fakt, že európsky trh záznamových zariadení pre video sa neustále zmenšuje.