Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Pri Sečovciach sa objavil medveď, poľovníci varujú obyvateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Výskyt medveďa hnedého zaznamenali na území poľovného revíru v časti Trnávka – od rybníka smerom na Zbehňov.

Sečovce 8. júla (TASR) – Túlajúceho sa medveďa v týchto dňoch prekvapivo zaznamenali pri meste Sečovce na juhovýchodnom Slovensku. Rybár videl zviera pri rybníku blízko obce Trnávka (okr. Trebišov).

Miestne Poľovnícke združenie Miľač vydalo pre občanov upozornenie, ktoré prečítali v rozhlase v Sečovciach a okolitých dedinách. Výskyt medveďa hnedého zaznamenali na území poľovného revíru v časti Trnávka – od rybníka smerom na Zbehňov. "Nakoľko tento výskyt v Poľovnom revíri Dargov je ojedinelý, nie je zistené o akého jedinca ide a či nemôže byť nebezpečný pri stretnutí s človekom," uviedol vo varovaní predseda Poľovníckeho združenia Miľač Juraj Ferenčík. Poľovníci upozorňujú najmä zberateľov lesných plodov, ale aj ostatných obyvateľov, aby sa v uvedených lokalitách a v ich okolí podľa možností nezdržiavali. Pri prípadnom stretnutí s medveďom treba zachovať pokoj a rozvahu.

Primátor Sečoviec Jozef Gamrát pre TASR uviedol, že upozornenie o medveďovi dostali od poľovníckeho združenia v utorok (7.7.), následne ho vyhlásili mestským rozhlasom. Varovanie zverejnili aj v Trnávke. Starostka obce Martina Polčová potvrdila informácie o výskyte medveďa aj na základe dnešného rozhovoru s poľovníkmi. V tejto časti Slovenska ide pritom o raritu.

"Líšky, divé svine, jelene, to tu máme bežne, ale o medveďovi som nikdy nepočula. Ani poľovníci, s ktorými som hovorila, nevedia o tom, že by tu dakedy bol. Predsa len sme tu dosť na juhu," povedala pre TASR.