Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V 130-ročnom rušni Katka zakúrili, jubileum oslávi na Rušňoparáde

Prvé zapálenie Katky a generálna skúška 130-ročnej lokomotívy po dlhej zimnej rekonštrukcii v rušňovom depe v Košiciach 24. apríla 2014. Foto: TASR/František Iván

Najväčšie stretnutie železničných nadšencov na východe Slovenska má vynovený program. Návštevníkom sa predstaví najmodernejšia technika, prvýkrát aj vodárenská veža.

Košice 24. apríla (TASR) – Najstarší prevádzkovaný parný rušeň v strednej Európe – populárna 130-ročná Katka dnes v košickom rušňovom depe ožila po zimnom spánku, keď v jej peci zapálili oheň. Katka sa tak začala pripravovať na oslavu jubilea, ktorá vyvrcholí počas víkendovej (26.-27.4.) Rušňoparády, tradičného podujatia v metropole východného Slovenska.

Majiteľom Katky, ktorá pravidelne jazdí na predmestí Košíc, je Občianske združenie Detská železnica Košice. Počas zimy prebiehala náročná oprava tohto rušňa. "Zapálenie ohňa je rovnaký symbol ako rozsvietenie olympijského ohňa," uviedol riaditeľ občianskeho združenia Ľubomír Lehotský.

Do soboty (26.4.) sa ku Katke pripoja ďalšie parné rušne. Najväčším lákadlom tohtoročnej Rušňoparády je stretnutie viacerých unikátnych vozidiel, ktoré si zaslúžia prívlastok "naj". "Predstavia sa najstaršie a najzachovalejšie parné rušne úzkeho i normálneho rozchodu. Hoci neopustili hranice Slovenska, cestujúcich vozili v šiestich štátnych zriadeniach - v Rakúsko-Uhorsku, Československej republike, Slovenskom štáte, ČSSR, ČSFR i v novodobej Slovenskej republike a v rámci EÚ," doplnil Lehotský.

Fotogaléria: Prvé zapálenie Katky


Stretnutie so starými láskami

Prvé zapálenie Katky a generálna skúška 130-ročnej lokomotívy po dlhej zimnej rekonštrukcii v rušňovom depe v Košiciach 24. apríla 2014.
Foto: TASR/František Iván
Obdivovatelia historických parných rušňov a železničnej  nostalgie sa tak znova stretnú so starými láskami. Budú mať možnosť odfotiť si majestátnu lokomotívu Albatros, pohladiť malú Katku, motorový vozeň s prezývkou Túlavá či prezrieť si v premiére známu Singrovku z Tisovca.

Najväčšie stretnutie železničných nadšencov na východe Slovenska má vynovený program. Návštevníkom sa predstaví najmodernejšia technika, prvýkrát aj vodárenská veža. Pripravené sú súťaže historických vozidiel, miniželeznica, vojenský prepad vlaku, nočné fotenie či detské tvorivé dielne. Malí aj veľkí si na vlastnej koži môžu vyskúšať prácu rušňovodiča aj sprievodcu. Vypravených bude aj 16 mimoriadnych vlakov do rôznych kútov Košického kraja.

Podujatie Rušňoparáda 2014 organizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a OZ Detská železnica Košice. "Jedinečné podujatie sa podarilo v depe v Košiciach udržať roky. Veríme, že verejnosť si vychutná zmysluplný, zábavný víkend, aj pohodlný spôsob cestovania vlakom," povedal Zoltán Šimko, prednosta správy riadenia a realizácie prevádzky Košice ZSSK.

Brány košického depa za malou vlakovou stanicou budú otvorené od 8.30 h a návštevníci sa tam môžu dostať bezplatnou kyvadlovou dopravou v hodinových intervaloch vlakom zo železničnej stanice alebo autobusom z Námestia Maratónu mieru.

Video: Prvé zapálenie 130-ročnej lokomotívy Katky po dlhej zimnej rekonštrukcii