Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Prvá rozhľadňa na košickej Hradovej stála už v roku 1909

Rozhľadňa na vrchu Hradová pri Košiciach Foto: TASR/František Iván

Rozhľadňa na vrchu Hradová pri Košiciach

Košice 14. júla (TASR) – Rozhľadňa na vrchu Hradová pri Košiciach, ktorá stojí pri zvyškoch Košického hradu, ponúka návštevníkom nevšedný pohľad na metropolu východného Slovenska a jej okolie.

Ako pre TASR uviedla Eleonóra Kučerová z organizácie Mestské lesy, a. s., ktorá sa o rozhľadňu stará, už v roku 1909 bola z iniciatívy Uhorského karpatského spolku postavená na vrchu Hradová prvá drevená takzvaná Rákocziho rozhľadňa vysoká 12 metrov. „V apríli 1919 bola silne poškodená vetrom a potom v máji ju ako symbol monarchie neznáme osoby zbúrali,“ spresnila Kučerová.

Začiatkom 30. rokov bola na vrchu Hradová postavená väčšia drevená triangulačná veža, ktorá v roku 1944 zhorela, po 2. svetovej vojne tu bola opätovne postavená trigonometrická veža, ktorá sa zrútila v polovici 60. rokov.

„Súčasná rozhľadňa bola postavená v roku 1987. Projekčné práce realizovala firma KORT - Krajská organizácia pre rozvoj techniky Košice v rokoch 1983 – 1985. Náklady na jej stavbu vtedy boli vo výške viac ako dva milióny korún,“ dodala Kučerová.

Do roku 1983 bola veža v správe organizácie Správa športových a rekreačných zariadení mesta Košice, od roku 1993 vežu spravovalo mesto Košice a od roku 2004 prešiel objekt do nájmu spoločnosti Mestské lesy Košice. „V období september 2004 až jún 2005 bola vykonaná rozsiahla rekonštrukcia objektu v celkovom náklade 2,27 milióna korún. Vykonalo sa opieskovanie konštrukcie, kompletné nátery, celková výmena všetkých drevených častí, vytvorenie miestnosti pre službu, ochrana mrežami, elektrická prípojka, elektroinštalácia, prekážkové letecké značenie, posilnenie kotvenia konštrukcie, doplnenie strešnej krytiny,“ objasnila ďalej Kučerová s tým, že od júna 2006 je veža sprístupnená verejnosti za symbolické vstupné.

Rozhľadňa na Hradovej je vysoká 21 metrov, jej hmotnosť je 38 ton. Na tri vyhliadkové plošiny vo výške 11, 12 a 16 metrov vedie 96 schodov. „Náklady na prevádzku objektu sa pohybujú v rozmedzí 7000 až 10.000 eur ročne a pozostávajú z nákladov na opravy a údržby technického charakteru, elektrickú energiu a mzdové náklady na pracovníka na objekte,“ poznamenala Kučerová.

Rozhľadňa je v prevádzke od apríla do októbra denne okrem pondelkov, návštevné hodiny sa však operatívne upravujú podľa počasia, pričom počas voľných dní v prípade priaznivého počasia je možné ju otvoriť aj skôr a uzavrieť neskôr. Okrem turistov rozhľadňu využívajú na výcvik záchranári, horolezci, výškoví pracovníci a ozbrojené zložky. „Poskytuje tiež výhľad pre fotografov, na veži sa často fotia mladomanželia,“ povedala Kučerová, podľa ktorej sa ročná návštevnosť pohybuje od 10.000 do 15.000 návštevníkov. Na objekte sú umiestnené aj telekomunikačné zariadenia.