Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Košický kraj

Romantické hrdinky ožijú v košickej knižnici v podobe bábik

Ilustračné snímky Foto: TASR/AP

Knižnica predstaví 44 bábik zobrazujúcich literárne hrdinky viktoriánskej epochy.

Košice 20. novembra (TASR) – Nezabudnuteľné ženské postavy romantickej literatúry ožijú vo Verejnej knižnici Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach. Oblečené a upravené budú tak ako ich vzory, v dobových kostýmoch, klobúkoch, účesoch a s doplnkami. Zbierku porcelánových bábik budú môcť návštevníci vidieť od štvrtka 24. novembra od 16.30 h.

Knižnica predstaví 44 bábik zobrazujúcich literárne hrdinky viktoriánskej epochy. Majiteľkou zbierky je Zlatica Hudáková, ktorá pracuje v Štátnom divadle Košice ako kostymérka. "Výstavou chceme navnadiť na knihy, ktoré zaručene spríjemnia sychravé zimné večery. Okrem súčasných noviniek naša knižnica ponúka čitateľom aj osvedčenú klasiku," povedala riaditeľka VKJB Soňa Jakešová.

"Vždy som milovala bábiky. V škôlke sme mali jedinú gumenú bábiku, o ktorú sme neustále zápasili. Raz som si ju požičala domov a presne takú mi potom moja mama kúpila. Vtedy sa to všetko začalo. Svoje bábiky som obliekala do vlastnoručne vyrobených šiat, dokonca som odstrihla kus látky z maminho kabáta. Spočiatku som zatĺkala, no môj čin prezradil nový kabátik na obľúbenej bábike," povedala zberateľka Hudáková. Dodala, že vďaka tejto záľube už v detstve vedela, že bude pracovať s oblečením.

Výstava potrvá do 31. decembra.