Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Trnka vymenil šéfa Úradu Košického samosprávneho kraja

Na archívnej snímke zľava predseda KSK Rastislav Trnka. Foto: TASR - František Iván

Zdenka Trebuľu tak nahradil Juraj Ďorko.

Košice 21. decembra (TASR) – Nový predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, Šanca) pristúpil k prvej zásadnej zmene na Úrade KSK, keď vymenil jeho riaditeľa. Ondreja Bernáta, ktorý bol vo funkcii za predchádzajúceho šéfa kraja Zdenka Trebuľu (Smer-SD), tak nahradil Juraj Ďorko.

"Mám kompetenciu zo zákona bez udania dôvodu menovať a odvolávať riaditeľa úradu, je to taká moja pravá ruka na úrade. Juraj Ďorko je zo súkromného sektora, poznám ho ako čestného človeka a myslím si, že sa hodí na tú funkciu," uviedol vo štvrtok Trnka pre novinárov.

Po víťazstve v novembrových krajských voľbách Trnka prevzal funkciu 4. decembra. Prvé dni v úrade podľa neho naplnili realistické očakávania, niektoré veci ho však, ako priznal, zaskočili. "Tá kvantita rôznych tém a problémov, ktoré z každej strany prichádzajú, je naozaj veľká. To som asi trošku neodhadol, keď som pred nástupom rozmýšľal, čo by to mohlo obnášať. Ale, samozrejme, uplynie čas a bude sa to dať zvládnuť," povedal.

Zatiaľ sa ku konkrétnym záležitostiam nechcel vyjadrovať, ide podľa neho o rôzne témy a podtémy, ktoré navonok možno nevidieť, ale musia sa riešiť. "Našiel som množstvo vecí, ktoré systémovo nie sú riešené, riešia sa ad hoc, a takto sa to, myslím, nedá robiť. Treba nastaviť systém," dodal. Najpálčivejšie oblasti sú podľa neho tradične školstvo či doprava.

Školstvo, doprava, ale aj otázky korupcie či príchodu investorov boli podľa neho aj témami stretnutia s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktorý vo štvrtok prišiel do Košíc v rámci svojho posledného tohtoročného výjazdu do regiónov. "Som rád, že máme takpovediac ďalšieho spojenca v Bratislave a východné Slovensko je opäť trošku viac vnímané aj z tej národnej úrovne. Som veľmi rád, že s pánom prezidentom budeme komunikovať aj naďalej, minimálne ohľadom týchto tém," konštatoval Trnka. S prezidentom hovorili na Úrade KSK a následne navštívili Gymnázium Šrobárova.

Odmietavo sa predseda KSK stavia k myšlienke presunu riadenia stredného školstva zo samosprávnych krajov pod štát, ktorú nedávno prezentoval premiér Robert Fico (Smer-SD). "To školstvo treba zastabilizovať a ja nevidím cestu v tom, že sa opäť budú zásadným spôsobom meniť pravidlá. Treba pomôcť tam, kde sa dá, a myslím si, že predsa len tá župa je bližšie k stredným školám ako Bratislava," povedal Trnka.