Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Prvým bábätkom v Košickom kraji je Dorotka, prvého Košičana vítal Raši

Prvým tohtoročným novorodeniatkom v roku 2014 v Košickom kraji je malá Dorota, ktorá sa prišla na svet v prvej minúte po polnoci vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura (FNLP) na Rastislavovej ulici v Košiciach. Foto: TASR/Milan Kapusta

Dievčatko sa narodilo zdravé, bez väčších komplikácií, má 3430 gramov a 51 centimetrov.

Košice 1. januára (TASR) – Prvým tohtoročným novorodeniatkom v roku 2014 v Košickom kraji je malá Dorotka, ktorá sa jednu minútu po polnoci narodila vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura (FNLP) na Rastislavovej ulici v Košiciach. "Bol to spontánny pôrod, dieťatko sa narodilo o 00.01 hodine. Mamička Miroslava Zlacká z obce Kráľovce, okres Košice – okolie je prvorodička, otecko sa volá Marian a dcérke dali meno Dorota,“ uviedla pre TASR lekárka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia FNLP pracovisko Rastislavova Júlia Frívaldská.

Dievčatko sa narodilo zdravé, bez väčších komplikácií, má 3430 gramov a 51 centimetrov. "Dorotka sa narodila hneď po polnoci, čo je určite kuriózne, nestáva sa to bežne. Trošku sme tomu aj pomohli, ale veľa sme pre to nemuseli urobiť, išlo to úplne samo a pekne, nerobili sme žiadne významné zásahy," dodala Frívaldská s tým, že mamička aj dieťatko sú zdravé a cítia sa dobre.



Prvým oficiálnym Košičanom, ktorý prišiel na svet v novom roku 2014 je Miško Mirga, ktorý sa narodil o 1.20 h. vo FNLP na Triede SNP v Košiciach. "Chlapček má 2910 gramov, 49 centimetrov, je zdravý, bol to ukážkový pôrod, mamička Martina Mirgová je druhorodička,“ doplnil pre TASR lekár gynekologicko-pôrodníckej kliniky FNLP pracovisko Trieda SNP Rastislav Dudič.

Prvého Košičana v novom roku navštívil primátor Richard Raši


Prvým oficiálnym Košičanom, ktorý prišiel na svet v novom roku 2014, je Miško Mirga, ktorý sa narodil o 1.20 h vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura (FNLP) na Rastislavovej ulici v Košiciach. Chlapček má 2910 gramov a 49 centimetrov. Matku Martinu Mirgovú (na snímke vpravo) navštívil v poobedňajších hodinách primátor Košíc Richard Raši (vľavo) a odovzdal jej plyšového medveďa pre dieťa a obálku s 300 eurami. Košice, 1. januára 2014.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Primátor Košíc Richard Raši dnes popoludní navštívil vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura (FNLP) na Triede SNP v Košiciach Miška, ktorý sa narodil ako prvý Košičan v novom roku 2014. Pre novorodeniatko mamičke odovzdal finančnú hotovosť vo výške 300 eur, veľkého plyšového medveďa a hrkálku. TASR o tom informovala Zuzana Kottlerová z komunikačného referátu Mestského úradu v Košiciach.

Podľa nej pri odovzdávaní daru sa snažil primátor ešte mamičku, ktorá je druhorodička, presviedčať, že on sám má doma tri dcéry, tak či by malému Miškovi nezmenila meno na Riško. Mamička sa pre novinárov vyjadrila, že o tom porozmýšľa, keďže meno ešte oficiálne na matrike zapísané nie je. Na Miška čaká doma 1,5 ročná sestrička.