Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Pracovníci CHKO Vihorlat čistili štôlňu v lesnej lokalite Barlahov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pracovníci tam každoročne kontrolujú zimujúce netopiere.

Michalovce 14. augusta (TASR) - Pracovníci Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat aj v tomto roku čistili štôlňu v lesnej lokalite Barlahov. V budúcom roku plánujú obnoviť aj jej debnenie. Toto miesto patrí k významným zimoviskám netopierov vo Vihorlatských vrchoch na východe Slovenska.

V roku 2011 vchod do štôlne zasypala zemina zo svahu a počas dvoch rokov bolo prerušené aj zimné sčítanie netopierov. O dva roky neskôr vchod do štôlne upravili a vyčistili ju od nánosov zeminy a lístia. Urobili tam tiež drevené debnenie, ktoré má zamedziť zasypávaniu vchodu. "Zároveň sa obnovilo pravidelné zimné sčítanie na tomto zimovisku," informuje Správa CHKO Vihorlat na svojej oficiálnej webovej stránke.

Jej pracovníci tam každoročne kontrolujú zimujúce netopiere. Podľa doterajších mapovaní zistili päť druhov. Najpočetnejší je Rhinolophus hipposideros. Maximum 58 jedincov zaznamenali v roku 2008. Medzi ojedinelé druhy patria Myotis daubentonii, Myotis emarginatus, Myotis myotis a Plecotus auritus.

Územie CHKO Vihorlat má v súčasnosti výmeru 17.485 hektárov a rozprestiera sa v štyroch okresoch. Vihorlatské vrchy sú najvýchodnejšie slovenské vulkanické pohorie. Patria medzi najlesnatejšie na Slovensku. Až 90 percent ich územia zaberajú predovšetkým bukové a jedľovo-bukové lesy. Vihorlat je významným z hľadiska prirodzenej akumulácie vôd, preto je od roku 1987 vyhlásený za chránenú vodohospodársku oblasť.