Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Návštevníci michalovskej knižnice môžu vidieť výstavu Cestujúce bábky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ide o výstup tvorivých dielní spoločného projektu žiakov Základnej umeleckej školy v Michalovciach a v Sobranciach a Základnej školy v obci Vinné.

Michalovce 27. decembra (TASR) – Návštevníci Zemplínskej knižnice Gorazda Zvonického v Michalovciach si môžu do 19. januára 2018 pozrieť výstavu Cestujúce bábky. Ide o výstup tvorivých dielní spoločného projektu žiakov Základnej umeleckej školy v Michalovciach a v Sobranciach a Základnej školy v obci Vinné.

"Jeho výsledkom je desať televíznych bábkových inscenácií – päť na slovenské a päť na ukrajinské motívy. Sú vytvorené na základe reálnych historických udalostí, osobností alebo miest, ktoré spájajú oba prihraničné regióny," informovala Janka Váradyová z knižnice.

Slovenská časť prezentuje povesti zo Spišského hradu, rožňavskej radnice, medzevského hámra, košickej Urbanovej veže, ako aj príbeh o vinianskej hradnej zrúcanine. Tie z druhej strany hraníc sú o čarovných husliach, chráme, ktorý bol postavený bez jediného klinca, troch sestrách na seredianskom zámku, o lampárovi z Užhorodu či o vzniku Karpát.

Pri natáčaní televíznych inscenácií boli použité bábky - marionety. Záštitu nad tvorivými dielňami prevzal umelecký rezbár pôsobiaci v Bábkovom divadle v Košiciach Milo Jaroš. "Žiakov sprevádzal celým základným technologickým postupom výroby bábky. Výtvarné spracovanie mali v rukách deti. Mali možnosť zapojiť svoju fantáziu, kreativitu, výtvarné cítenie a možnosť vyskúšať si rôzne výtvarné techniky," doplnila Váradyová.