Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Na košickom letisku bude pre prípad potreby k dispozícii defibrilátor

Ilustračné foto Foto: TASR/Jakub Kotian

Týmto prístrojom môžu v prípade potreby zachrániť ľudský život i laici.

Košice 10. júla (TASR) – Košické letisko získalo automatický externý defibrilátor (AED), ktorý sa používa pri náhlom srdcovom zlyhaní. Inštalovaný je v priestoroch terminálu a v prípade potreby bude slúžiť cestujúcim aj zamestnancom. Týmto prístrojom môžu v prípade potreby zachrániť ľudský život i laici.

Defibrilátor darovala letisku spoločnosť Falck Academy, ktorá poskytuje kurzy prvej pomoci pre odborníkov aj verejnosť. AED vydáva hlasové povely v slovenskom jazyku a záchrancu naviguje, ako podať prvú pomoc a zachrániť tak život pacientovi ešte pred príchodom záchranky. Sám zanalyzuje pacientov srdcový rytmus a v prípade potreby použije elektrický výboj, ktorý ho obnoví. Jeho obsluha je rýchla, jednoduchá a bezpečná, informovala dnes TASR hovorkyňa skupiny Falck na Slovensku Alena Lacyková-Krčová.

Podľa hlavného inštruktora Falck Academy Miroslava Nagya je AED nenahraditeľným pomocníkom zachraňujúcim životy. "Ak nájdeme niekoho v bezvedomí a zistíme, že nedýcha, defibrilátor nám pomôže. Stačí ho zapnúť a počúvať jeho povely. Sám zhodnotí srdcový rytmus a vyzve nás, ak je to potrebné, aby bol výboj vykonaný alebo aby sme pokračovali v oživovaní," priblížil Nagy.

Podľa zástupcu výkonného riaditeľa letiska pre prevádzku, bezpečnosť a ochranu Štefana Fedáka je prítomnosť defibrilátora v zahraničí na podobne frekventovaných miestach, ako sú letiskové terminály, úplnou samozrejmosťou. Za dar od partnerov poďakoval. "Samozrejme, ideálne by bolo, keby sme ho nemuseli nikdy použiť," dodal.