Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Na košickom hackathone vzniklo za 24 hodín 55 hier

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Celkovo 55 tímov si mohlo zvoliť druh hry, jej tému, ale aj cieľové publikum.

Košice 26. novembra (TASR) – Rekordný počet 334 účastníkov prilákal štvrtý ročník hackathonu, ktorý sa v sobotu a nedeľu (24.-25.11.) konal v Košiciach. Išlo o 24-hodinovú súťaž s cieľom vytvoriť funkčný softvérový projekt na vopred zadanú tému. Tento rok to bola počítačová hra, napokon vyhral trojčlenný tím, ktorý sa zábavnou formou zameral na globálne otepľovanie.

Celkovo 55 tímov si mohlo zvoliť druh hry, jej tému, ale aj cieľové publikum. Počas „hackingu” v Knižnici Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) bolo súťažiacim k dispozícii 25 mentorov na konzultáciu a usmernenie v prípade potreby. Svoje riešenie v závere odprezentovali odbornej porote. TASR o tom za organizátorov informovala Miroslava Korytková.

O víťazovi rozhodovala odborná porota, ktorá hodnotila nápad hry, jej zábavnosť, originalitu aj premyslenosť. Ako víťaznú ocenila hru Chordata Antarctica, za ktorou stál trojčlenný tím Deratizéri. Tvorili ho profesionálny programátor Boleslav Horák a študenti Patrik Sakáč a Bianka Šimková.

"Vymysleli sme prototyp hry, v ktorej zvieratká - tučniaci bojujú o posledné miesta na kúskoch ľadovcov, ktoré sa topia. Bojujú hádzaním gúľ, ak spadnú, zjedia ich kosatky. Nemali sme čas urobiť hru krajšou aj s viac efektmi, no v rámci daného času sme ju dokončili," priblížil Horák s tým, že ide o zábavnú hru pre celú rodinu, ktorá zároveň upozorňuje na globálne otepľovanie.

Hackathon býva často pre študentov v oblasti informačných technológií prvou možnosťou vytvoriť vlastný produkt v extrémne krátkom čase. "Aby sa to podarilo, musia pracovať ako tím, absorbovať veľké množstvo informácií od mentorov a popasovať sa s bežnými problémami, ktoré sa objavujú aj v realite vývojára. Veríme, že aj vďaka takýmto podujatiam dokážu študenti objaviť v sebe talent a nadšenie pre IT a po štúdiu zostanú v našom meste," uviedla hovorkyňa spoločnosti T-Systems Slovakia, ktorá hackathon organizuje, Lívia Gaľová.

Košické podujatie je jedným z najväčších svojho druhu v strednej Európe.