Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Košický kraj

Mimoriadne Zastupiteľstvo v Košiciach bude mať vo štvrtok jediný bod

Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR/František Iván

Predchádzajúce riadne zasadnutie krajského parlamentu trvalo len krátko, keď väčšina poslancov z troch poslaneckých klubov neschválila program pre porušenie rokovacieho poriadku.

Košice 30. januára (TASR) - Mimoriadne zasadnutie Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) sa uskutoční vo štvrtok (1.2.) a bude mať jediný bod - zriadenie komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov a voľbu jej členov. Zasadnutie zvoláva predseda KSK Rastislav Trnka (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, Šanca) spolu s poslancami OĽANO-SaS-KDH-NOVA a skupinou nezávislých.

"Predsedu KSK a poslancov k tomuto kroku viedla aj snaha o dodržanie zákonnej požiadavky pri podávaní majetkových priznaní novozvolených poslancov Zastupiteľstva KSK," informoval Úrad KSK. Väčšina z 57 krajských poslancov nebola členom zastupiteľstva v predchádzajúcom volebnom období a podľa ústavného zákona je verejný funkcionár povinný do 30 dní odo dňa, keď sa ujal výkonu verejnej funkcie, podať majetkové priznanie za predchádzajúci kalendárny rok.

"Žiaľ, neschválením programu riadneho zastupiteľstva troma poslaneckými klubmi zo dňa 9. januára 2018, kde sa malo o tomto bode rokovať, sme sa dostali do situácie, ktorá nie je v zákone jednoznačne pomenovaná. Zároveň rokovací poriadok Zastupiteľstva KSK, schválený za čias môjho predchodcu Zdenka Trebuľu, nerieši takúto situáciu a okrem iného nie je v mnohých svojich ustanoveniach ani v súlade so zákonom. Práve preto, aby nevznikli žiadne pochybnosti o dodržiavaní zákona, som s poslancami pristúpil k riešeniu, keď spoločne zvolávame rokovanie zastupiteľstva," uviedol Trnka.

Predchádzajúce riadne zasadnutie krajského parlamentu trvalo len krátko, keď väčšina poslancov neschválila program pre porušenie rokovacieho poriadku. Návrh takto hlasovať predniesli Renáta Lenártová (Smer-SD) a Karol Pataky (Most-Híd). Materiály na rokovanie boli totiž elektronicky sprístupnené sedem dní pred zasadnutím, rokovací poriadok hovorí o najneskôr desiatich dňoch v predstihu.

Trnka vyjadril očakávanie, že poslanci Smeru-SD a Mosta-Híd sa zachovajú racionálne a v duchu toho, k čomu sa zaviazali pri zložení svojho poslaneckého sľubu. "Dúfam, že tentoraz nebudú vytvárať obštrukcie a blokovať prácu poslancov KSK," uviedol.

Poslanecký klub Smeru–SD reagoval, že rád podporí sformovanie príslušnej komisie, pričom Trnku obvinil, že on sám blokuje sformovanie ostatných orgánov krajského zastupiteľstva a udržiava krajské zastupiteľstvo nefunkčné napriek tomu, že od volieb uplynuli už takmer tri mesiace. "Po poslednom zastupiteľstve zvolanom v rozpore s rokovacím poriadkom sa predseda pre médiá vyjadril, že nasledujúce zastupiteľstvo zvolá riadne v súlade s rokovacím poriadkom do konca januára, práve pre zriadenie Komisie Zastupiteľstva KSK na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Zvolať ho mohol už na druhý deň s rovnakým programom, všetko bolo pripravené, ale predseda nekonal. Nečinne nechal uplynúť dva a pol týždňa a potom pod hrozbou porušenia zákona náhlivo zvolal mimoriadne zasadnutie," vyhlásila šéfka klubu Renáta Lenártová. V prípade zriadenia komisie bolo podľa nej dosť času na prerokovanie tohto bodu v riadnom termíne. Za jediný problém označila "nečinnosť" predsedu kraja.