Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Spišká N. Ves chce z eurofondov získať 20 mil. eur na viaceré projekty

Erb mesta Spišská Nová Ves Foto: Heraldický register

V minulom programovom období vyčerpala spišskonovoveská samospráva z eurofondov na projekty takmer 24 miliónov eur.

Spišská Nová Ves 26. mája (TASR) – Mesto Spišská Nová Ves chce v novom programovom období získať z fondov Európskej únie takmer 20 miliónov eur na rôzne projekty. Hovorkyňa miestnej samosprávy Edita Gondová pre TASR uviedla, že mesto pripravuje žiadosti v oblastiach infraštruktúra pre hospodársky rast a zamestnanosť, bezpečná a ekologická doprava v regióne, modernizácia a profesionalizácia verejnej správy, konkurencieschopný a atraktívny región a zlepšenie kvality života v regióne s dôrazom na životné prostredie.

„Vzhľadom na to, že aktuálne ešte neboli vyhlásené relevantné výzvy na predkladanie projektov v rámci nového programového obdobia 2014 – 2020, mesto Spišská Nová Ves sa v súčasnosti pripravuje na predkladanie žiadostí, čo zahŕňa predprojektovú prípravu, rôzne konania či vybavovanie stavebných povolení,“ uviedla Gondová. Samospráva chce získať financie napr. na vybudovanie cyklodopravy v meste ako alternatívy k motorovej doprave takmer za 1,5 milióna eur. Realizácia tohto projektu by mala byť v horizonte rokov 2016 a 2017.

„Z ďalších projektov, na ktoré chceme získať prostriedky z eurofondov, by som ešte spomenula obnovu a doplnenie niektorých funkcií krytej plavárne a kúpaliska, kde sú predbežné náklady na úrovni 10 miliónov eur. Zároveň by sme chceli z eurofondov zrekonštruovať objekt Reduty, čo si vyžiada asi sedem miliónov eur,“ doplnila Gondová. Prvý zo spomínaných projektov by mohol byť v prípade úspechu realizovaný v rokoch 2017 – 2019, ten druhý v rokoch 2016 až 2018.

V minulom programovom období vyčerpala spišskonovoveská samospráva z eurofondov na projekty takmer 24 miliónov eur. Najviac, približne 6,2 milióna eur, pritom išlo v roku 2011 na vybudovanie skládky biologicky rozložiteľných odpadov. Na zriadenie priemyselnej zóny Podskala získalo mesto 5,4 milióna eur, na rekonštrukciu a modernizáciu piatich základných škôl takmer 6,2 milióna eur a na výstavbu multifunkčného baníckeho a energetického centra vyše dva milióny eur. Za zmienku tiež stojí projekt regenerácie námestia v Spišskej Novej Vsi – 3. etapa, na ktorú získalo mesto 1,7 milióna eur.