Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Kraj ukončil aktivity smerujúce k likvidácii látok PCB v Strážskom

Chemko Strážske, archívne foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Problémom, prečo projekt ukončili, je zatiaľ neukončené správne konanie vo veci rozhodnutia o vstupe na cudzie nehnuteľnosti a ich užívaní vo verejnom záujme.

Košice 13. októbra (TASR) - Poslanci Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) odobrili ukončenie realizácie aktivít projektu Príprava zberu a zneškodnenia odpadov kontaminovaných PCB látkami vo vybraných lokalitách okresu Michalovce.

Ako uviedol predsedajúci dnešného zastupiteľstva, podpredseda KSK Emil Ďurovčík, k tomuto kroku pristupuje regionálna samospráva po viac ako roku, pretože problémom je prebiehajúce a zatiaľ neukončené správne konanie vo veci rozhodnutia o vstupe na cudzie nehnuteľnosti a ich užívaní vo verejnom záujme.

Cieľom projektu bola realizácia podrobného geologického prieskumu v priemyselnom areáli Chemko Strážske. "Vlastníci pozemkov nereagovali na výzvy zhotoviteľa projektu o vstupe na ich pozemky," uviedol Ďurovčík.

Podľa dôvodovej správy k tomuto bodu programu Ministerstvo životného prostredia SR muselo správne konanie vo veci vynútenia vstupu na pozemky z dôvodu verejného záujmu prerušiť na základe sťažnosti právnych zástupcov vlastníkov pozemkov na Generálnej prokuratúre SR a na Najvyššom súde SR. "Napriek tomu, že dôvod uvedený v sťažnostiach neobstojí, pretože vstupom na pozemky môžeme obmedziť vlastníkov maximálne len pri doprave a nie pri určení povinnej osoby, ako sa dovolávajú právni zástupcovia v sťažnostiach, účel z pohľadu vlastníkov sťažnosti splnili. Účelovo naťahujú čas a prerušili správne konanie na dobu neurčitú. Čerpanie prostriedkov v rámci programového obdobia končí v roku 2015 (už po predĺžení z Bruselu), takže nám neostáva čas na realizáciu projektu (doba realizácie okolo 15 mesiacov), respektíve nevyčerpané prostriedky do doby skončenia programového obdobia by musel KSK pri dokončení projektu uhradiť z vlastných zdrojov," uvádza sa v dôvodovej správe.

Ďurovčík tiež pre TASR uviedol, že ho ako Michalovčana táto skutočnosť mimoriadne mrzí. "Bohužiaľ, nedozvieme sa, akým spôsobom ovplyvňujú PCB látky životné prostredie v takzvanom trojuholníku smrti a nevieme, aké opatrenia je potrebné prijať," dodal.