Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košickým bezdomovcom servírovala kapustnicu viceprimátorka

Vianočné stretnutie pre všetkých ľudí bez domova v Charitnom dome sv. Alžbety na Bosákovej ulici v Košiciach 22. decembra 2014. Na snímke bezdomovci pri kapustnici. Foto: TASR

Sviatočnú kapustnicu podávala dnes ľuďom bez domova v Charitnom dome sv. Alžbety na Bosákovej ulici v Košiciach viceprimátorka Renáta Lenártová, zástupcovia miestnych samospráv, charity a cirkvi.

Košice 22. decembra (TASR) - Sviatočnú kapustnicu podávala dnes ľuďom bez domova v Charitnom dome sv. Alžbety na Bosákovej ulici v Košiciach košická viceprimátorka Renáta Lenártová, zástupcovia miestnych samospráv, charity a cirkvi.

Už tradičné predvianočné stretnutie pre mnohých bezdomovcov organizovala Arcidiecézna charita, podujatie sa začalo svätou omšou, ktorú celebroval arcibiskup Bernard Bober.



Predvianočnú kapustnicu pomáhali viceprimátorke servírovať starostovia mestských častí Staré Mesto a Juh - Ľubomír Grega a Jaroslav Hlinka, ktorí aj prispeli na chod útulku.

Podľa riaditeľa Arcidiecéznej charity Košice Cyrila Korpesia sa v meste Košice nachádza približne 900 ľudí bez domova. „V Charitnom dome na Bosákovej ulici máme približne sto klientov, ale ak prídu veľké zimy, býva ich tu aj viac ako 120,“ uviedol Korpesios tým, že na dnešnú akciu pripravili približne 200 porcií.

Korpesio tiež predstavil myšlienku vybudovania ďalšieho charitného domu na Jarmočnej ulici. „V minulosti sme neuspeli pri úsilí získať granty z eurofondov, budeme sa pokúšať v novom programovacom období,“ vyhlásil. Doplnil, že na uskutočnenie tohto plánu je potrebné získať prostriedky vo výške asi dva milióny eur. „Od roku 2007 sa na Slovensku nepodarilo postaviť žiadny nový útulok,“ povzdychol si Korpesio. V novom charitnom dome by mohlo nájsť miesto 150 klientov. „Bude tam ambulancia s lekárom, bude tam miesto pre sestričky Vincentky a budú tam poskytované tri úrovne ubytovacích služieb,“ doplnil a spresnil, že to znamená služby útulku, nocľahárne a tiež niekoľko sociálnych bytov.

Arcibiskup Bober vyhlásil, že sen by sa mal premeniť na skutočnosť a vyjadril presvedčenie, že pre naplnenie tohto sna sa nadchnú aj predstavitelia samosprávy.

Charitný dom sv. Alžbety ako účelové  zariadenie Arcidiecéznej charity je kombináciou útulku a nocľahárne.