Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Košická výstava ponúka zaujímavosti a rady o pestovaní citrusov

Ilustračná snímka Foto: TASR - Henrich Mišovic

Ďalšiu vystavovanú skupinu tvoria palmy, ktoré sú typickými rastlinami tropických a subtropických oblastí.

Košice 26. augusta (TASR) – Viac ako 50 druhov a kultivarov citrusov a rovnaký počet druhov paliem si môže verejnosť v týchto dňoch pozrieť v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach. Výstavu pod názvom Citrusy a palmy pripravili v spolupráci s Citrus klubom Košice a spoločnosťou Slovenské trópy, ktorých členovia poskytnú návštevníkom aj rady o ich pestovaní. Pozrieť si ju môžu do 3. septembra. Informovala o tom hovorkyňa UPJŠ v Košiciach Mária Hrehová.

„Citrusy sú veľmi rozsiahlou skupinou rastlín, ktorých systematika nie je jednoznačná. Sú už mnoho stáročí pestované a šľachtené, mnohé taxóny sa prekrývajú, a preto počet kultivarov, okrasných a ovocných odrôd je veľký," uviedol riaditeľ Botanickej záhrady Sergej Mochnacký.

Počas prehliadky členovia Citrus klubu poskytujú záujemcom poradenské služby. Priamo na počkanie im tiež zaštepia donesené rastliny, ktoré majú minimálne hrúbku ceruzky. Predseda Citrus klubu Košice Martin Hôždala informoval, že okrem tradičných citrusov, ako sú citrónovníky, pomarančovníky, grapefruitovníky a mandarínkovníky, sú na výstave zastúpené aj menej známe druhy, ako austrálsky citrus alebo citrónovník bergamotový, ktorého plody nie sú chutné, ale jeho listy sa využívajú na aromatizovanie čajov.

Ďalšiu vystavovanú skupinu tvoria palmy, ktoré sú typickými rastlinami tropických a subtropických oblastí. „Palmy sú rastliny, ktoré vytvárajú najobjemnejšie súkvetia a najväčšie semená v celej rastlinnej ríši. Druh koryfa talipotová (Corypha umbraculifera) má súkvetie, ktoré dosahuje dĺžku šesť až desať metrov a nesie milióny kvetov. Keď odkvitne, odumiera ako iné druhy z tohto rodu. Najväčšie plody má lodoicea seychelská (Lodoicea maldivica), ktoré pripomínajú zdvojený kokosový orech a sú známe ako coco de mer (morské orechy). Tento druh sa v prírode zachováva na dvoch ostrovoch v súostroví Seychely,“ prezradil Peter Fridman, vedúci Oddelenia tropickej a subtropickej flóry košickej Botanickej záhrady. Súčasným trendom sa čoraz viac stáva pestovanie mrazuvzdorných paliem, ktoré vydržia mrazy až do mínus 20 stupňov Celzia, dodal.