Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Vozičkári v košickej časti Sever mapujú bariéry pre hendikepovaných

Na snímke oficiálny začiatok akcie Mapovanie bariér v mestskej časti Košice - Sever za účasti ľudí so zdravotným postihnutím, vozíčkarmi, zamestnancami Detského klubu zdravotne postihnutých detí a mládeže a osobnými asistentmi. Košice, 14. júla 2015. Foto: TASR/František Iván

Akcia sa realizuje v rámci spolupráce medzi občianskym združením a mestskou časťou Košice – Sever, ktoré minulý mesiac v tejto súvislosti podpísali spoločné memorandum.

Košice 14. júla (TASR) – Poukázať na problematiku života ľudí so zdravotným postihnutím má za cieľ akcia Mapovanie bariér, ktorá sa dnes začala v mestskej časti Košice – Sever. Dvadsiatka vozičkárov, ich asistentov a zamestnancov Detského klubu zdravotne postihnutých detí a mládeže sa vydala do ulíc tejto časti mesta, aby zdokumentovala architektonické prekážky pre hendikepovaných. Mapovanie bariér bude pokračovať aj v ďalších dňoch, o výsledkoch bude skupina vozičkárov verejnosť priebežne informovať.

"Nejde nám však len o vonkajšie bariéry, ale aj o tie vnútorné. Je potrebné, aby spoločnosť bola vnútorne pripravená považovať ľudí so zdravotným postihnutím za svoju normálnu súčasť. Na všetko, čo spoločnosť chce, finančné zdroje nachádza, a tvrdí, že na túto cieľovú skupinu momentálne finančné zdroje nie sú. My sme presvedčení, že je to práve preto, že existujú tieto vnútorné bariéry. A aj o tom má byť táto akcia," uviedla pre TASR Marcela Strhárska z občianskeho združenia Detský klub zdravotne postihnutých detí a mládeže.



Akcia sa realizuje v rámci spolupráce medzi občianskym združením a mestskou časťou Košice – Sever, ktoré minulý mesiac v tejto súvislosti podpísali spoločné memorandum. Podľa prednostu Miestneho úradu mestskej časti Košice – Sever Matúša Hábera je cieľom samosprávy vytvárať priestor pre kvalitný život komunít žijúcich v mestskej časti a podporiť spolu s tretím sektorom organizovanie spoločného života.

V septembri by mala vzniknúť z mapovania bariér na košickom Severe výstava, v pláne je aj vznik kalendára či publikácie, ktorá by na takéto prekážky poukazovala. "Budúci rok by sme chceli spoločne pripraviť mechanizmus, ako osloviť príslušné subjekty, ako sú vlastníci budov a priestorov, s cieľom znižovať tieto bariéry, aby ľudia s hendikepom dokázali s nami udržať to pomyselné tempo," povedal Háber.

Mapovanie bariér v mestskej časti Košice - Sever