Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

V Košiciach začnú cvičiť prvých pilotov vrtuľníkov z Afganistanu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Podobný výcvik pre Afgancov prebieha už viacero rokov v Českej republike.

Košice 28. februára (TASR) – Nové výcvikové stredisko pre pilotov vrtuľníkov v Košiciach začne od marca so školením prvých 17 študentov z Afganistanu. Oznámil to v stredu generálny riaditeľ Slovak Training Academy (STA) Juraj Lauš. Toto školiace stredisko na východe Slovenska sa pritom bude pre rastúci záujem vo svete o jeho služby ďalej rozširovať.

STA pôsobí na košickom medzinárodnom letisku od konca minulého roku. Za projektom stojí Letecká fakulta Technickej univerzity Košice (TUKE), investormi sú slovenská spoločnosť MSM Group a česká firma European Air Services.

"Za krátky čas sme zaznamenali veľký záujem o teoretický i praktický výcvik v oblasti vrtuľníkového lietania a bolo to z viacerých krajín sveta. Sme presvedčení, že do tohto regiónu sa oplatí investovať a naším záujmom je, aby sa rozšírili výcvikové kapacity tu na východe Slovenska. Nebudeme ešte špecifikovať kde presne, pretože v hre je viacero miest," uviedol Lauš. Rozširovania kapacít tak prinesie aj nové pracovné miesta.

Kontrakt na výcvik prvých 17 afganských študentov uzatvorila STA s americkou firmou. Podobný výcvik pre Afgancov prebieha už viacero rokov v Českej republike. "Teoretická časť bude prebiehať v angličtine a pokračovať bude výučbou odborných leteckých predmetov. Nasledovať bude praktický letecký výcvik na vrtuľníkoch Schweizer 269 a MD-500," priblížil odborný vedúci projektu STA Peter Korba.

Novinárom STA predstavila aj nový vrtuľníkový simulátor na americký vrtuľník Black Hawk. Okrem neho budú mať študenti z celého sveta k dispozícii 15 vrtuľníkov vrátane štyroch amerických strojov Sikorsky UH-60 Black Hawk. STA je podľa Lauša v rámci Európy jediným civilným prevádzkovateľom týchto legendárnych amerických vrtuľníkov.

Výstavba strediska vrátane nákupu vrtuľníkov stála niekoľko desiatok miliónov eur a realizovala sa bez pomoci štátu. Rastúci záujem vo svete o jeho využitie podľa Lauša vyplýva z jedinečného prepojenia košickej Leteckej fakulty s praktickým výcvikom.

"Otvorením STA na košickom letisku sa de facto pokračuje v 45-ročnej tradícii vysokoškolského leteckého vzdelávania v Košiciach, ktoré tak pozostáva z teoretickej aj praktickej časti. Sme radi, že príchodom tohto partnera sa uzatvára pomyselný kruh poskytovania vzdelávania v našich špecializáciách pre študentov zo Slovenska aj ďalších krajín," povedal dekan Leteckej fakulty TUKE Stanislav Szabo. Verí pritom, že v budúcnosti sa praktická výučba rozšíri z vrtuľníkov aj na ďalšie lietadlá.

V súvislosti s možným využitím strediska pre potreby slovenských vojenských pilotov Lauš konštatoval, že v súčasnej dobe takéto rokovania s Ministerstvom obrany (MO) SR neprebiehajú. Ambíciou Leteckej fakulty TUKE podľa jej dekana je ponúknuť pre Ozbrojené sily (OS) SR komplexnú škálu vyškolenia pilotov vrátane praktického výcviku.