Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Košiciach rybárčia už aj malé deti, žien je stále málo

Na archívnej snímke rybár. Foto: TASR/Milan Kapusta

Košickí rybári sú združení v Mestskej organizácii Košice pod Slovenským rybárskym zväzom. Patria k najväčšej organizácii v rámci Slovenska.

Košice 23. mája (TASR) - Rybári z Košíc a okolia majú na svoj koníček k dispozícii početné a bohaté revíry. Vyhľadávanými a obľúbenými miestami na rybačku sú štrkoviská Geča a Kechnec. V samotných Košiciach je niekoľko vodných revírov, v okolí je ich ďalších desať.

"Dajú sa v nich chytiť sladkovodné ryby - bežné biele ryby - kapor rybničný, karas striebristý, karas zlatý, a invázny druh amur, ktorý v krátkom veku dosahuje vysokú váhu, ďalšie invázne druhy, ako napr. sumček americký a slnečnica pestrá. Tiež dravce ako ostriež, zubáč, úhor a kráľ dravcov - sumec," uviedol pre TASR Peter Garbera, tajomník obvodu Mestskej organizácie Košice Slovenského rybárskeho zväzu. Doplnil, že rybári sa môžu technikou a nástrahou presnejšie zamerať na druh lovenej ryby.

Rybárčenie v Košiciach a okolí má stúpajúcu tendenciu a to už aj u malých detí. "Z roka na rok je ďaleko väčší záujem zo strany otcov rybárov," zhodnotil Garbera. Sám sa stretáva už s trojročnými deťmi, ktoré majú chuť uloviť rybu. Košický klub sa zameriava aj na podujatia pre deti a mládež, ktoré ich majú oboznámiť s týmto športom v prírode. Rybárom sa podľa Garberu môže stať už dieťa od útleho veku. "Keď precitne k rybárčeniu cestou rodičov, známych, kamarátov." Samotné členstvo v organizácii má niekoľko stupňov, vzhľadom na vek, pohlavie, či možné zdravotné postihnutie.

Medzi rybármi dominujú jednoznačne muži, žien je stále málo. "Môžem povedať, že je to v nepomere, smeruje to ďalej len k tomu prepadávaniu. Zväz však prihliada na nežné pohlavie, aby mali ten začiatok, alebo aj priebeh rybárčenia ďaleko ľahší," vysvetlil Garbera. V praxi to znamená, že ženy - rybárky majú rôzne výhody vyplývajúce z ich statusu. Môžu využívať zvýhodnené tarify cenníkov, nemusia odrobiť povinné brigády tak ako muži. "Dáma je od toho ušetrená."

Rybári z košickej organizácie neustále zápasia s problémom pytliactva. "Je sprievodným negatívom nášho športu, snažíme sa ho minimalizovať strážami a kontrolou popri vodách," uviedol Garbera. Pomáha aj polícia, ktorá má takisto právo legitimovať rybára. "S pytliactvom budeme asi bojovať ešte strašne veľa rokov, je dôležité, aby si každý vstúpil do svedomia," odkázal Garbera.

Okrem pytliactva riešia rybári aj problém zaberania pozemkov brehov. Podľa Garberu sú určité lokality často obsadené na súkromné účely, ako je stavanie pozemkov či záhradníctvo, aj ploty často zasahujú do vodnej plochy. "Rybár by mal mať umožnené loviť na danom mieste, často je to ilegálne zaberanie pobrežných pozemkov," opísal. Pripomenul, že rybári si za právo loviť platia.

Košickí rybári sú združení v Mestskej organizácii Košice pod Slovenským rybárskym zväzom. Patria k najväčšej organizácii v rámci Slovenska. Lovia na týchto vodných plochách s bohatou obsádkou rýb: Hornád, jazero Izra, jazero Košice, Myslavský potok, Olšava, Sokoľanský potok, štrkovisko Čaňa, štrkovisko Geča, štrkovisko Kechnec, štrkovisko Kokšov-Bakša, štrkovisko Krásna, Torysa, vodná nádrž Bidovce, vodná nádrž Seňa, vodná nádrž Vyšná Kamenica.