Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Rekonštrukcia oslavy Vianoc v stredoveku priblíži životy svätých

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Palkovič

Pôjde o divadelné predstavenie, robené tradičným stredovekým štýlom v podobe mystéria a obrazmi robenými na voze.

Košice 10. decembra (TASR) – Košický Šermiarsky kolektív Via Cassa sa v nedeľu o 17.00 h v parku pri Kaplnke svätého Michala v Košiciach predstaví s pásmom Rekonštrukcie oslavy Vianoc v stredoveku. Záujemcovia sa môžu tešiť na stredoveké divadelné predstavenie legendy o svätej Alžbete a svätom Jurajovi, rituál odmeňovania mestských slúžnych, ako i stredovekú hudbu a kuchyňu. Podujatie sa uskutoční v rámci Košických rozprávkových Vianoc.

"Pôjde o divadelné predstavenie, robené tradičným stredovekým štýlom v podobe mystéria, obrazmi robenými na voze, avšak dĺžkou mirákula. Práve mystériá a mirákulá boli základom stredovekého divadla. Snažíme sa to prispôsobiť našim podmienkam, pretože mirákulá boli v minulosti trocha kratšie, mystériá trvali aj niekoľko dní," uviedol pre TASR vedúci Šermiarskeho klubu Stanislav Poľák.

Formou divadla chcú podľa jeho slov verejnosti priblížiť životy svätých. "V stredoveku bol problém s tým, že bežný človek nevedel čítať latinsky. V latinskom jazyku bola podávaná Biblia aj tie príbehy, takže došlo k tomu, že sa aj takouto formou snažili rozšíriť povedomie o svätých medzi ľuďmi," vysvetlil Poľák.

Via Cassa je šermiarsky kolektív, ktorého cieľom je štúdium histórie, nácvik a predvádzanie šermiarskych, divadelných a iných umeleckých podujatí. Usiluje sa tiež o rozširovanie tradície historického šermu, dobového vojenstva a pouličného divadla v Košiciach, kde sa snažia atraktívnym a zaujímavým spôsobom predstaviť širokej verejnosti históriu mesta a jeho okolia.