Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Košice plánujú presťahovať Divadlo Romathan a predať jednu budovu

Košice. Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Okrem budovy na Štefánikovej ulici KSK plánuje predať i pozemky s celkovou rozlohou 753 metrov štvorcových. Minimálna cena vo verejnej súťaži vychádza zo znaleckého posudku.

Košice 22. augusta (TASR) - Košickí krajskí poslanci schválili na poslednom rokovaní zámer Košického samosprávneho kraja (KSK) predať formou verejnej súťaže budovu na Štefánikovej ulici minimálne za 585.000 eur. Odsúhlasili i podmienky verejnej súťaže.

V budove sídli v súčasnosti rómske Divadlo Romathan. Podľa KSK divadlo dlhodobo zápasí s problémami vyplývajúcimi z nevhodných priestorov. Budova totiž nebola stavebne určená na divadelné účely a v havarijnom stave je elektroinštalácia i strecha.

KSK plánuje divadlo presťahovať do objektu na Továrenskej ulici, ktorý spravuje stredná odborná škola. "Presťahovanie divadla do tejto budovy pripadá do úvahy až po rekonštrukcii s ohľadom na zmenu účelu využívania. Predaj nehnuteľností na Štefánikovej ulici bude realizovaný až po odsťahovaní divadla do nových priestorov," uvádza sa v materiáli, ktorý schválili poslanci.

Podľa predsedu KSK Zdenka Trebuľu sa už niekoľko rokov snažia vybudovať priestory, ktoré by zabezpečovali nielen činnosť Divadla Romathan, ale slúžili i širšiemu účelu. Ako povedal, diskutoval o tom i so splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity Ábelom Ravaszom.

"Je určitý zámer v priestoroch na Továrenskej, ktoré by sa mali teraz uvoľňovať, vybudovať niečo, čo by do budúcna podchytilo v silnejšej miere aktivity nielen na poli divadelnom, tanca a hudby, ale i záujmy Rómov žijúcich nielen v Košiciach, ale i v širšom okolí," uviedol predseda KSK Zdenko Trebuľa.

Okrem budovy na Štefánikovej ulici KSK plánuje predať i pozemky s celkovou rozlohou 753 metrov štvorcových. Minimálna cena vo verejnej súťaži vychádza zo znaleckého posudku.

Poslanec Rastislav Trnka argumentoval, že cena je nízka. Podľa neho nezodpovedá trhovej cene, za aké sa predávajú budovy v tejto lokalite.

Trebuľa tvrdí, že sa schvaľovali podmienky verejnej obchodnej súťaže. "Je tam vyvolávacia cena. Tá generuje v obchodnej súťaži niečo, čo v nasledujúcom období budú súťažiť tí, ktorí to budú chcieť kúpiť," povedal Trebuľa s tým, že ak cena nebude vyhovovať zastupiteľstvo to nemusí prijať.

Súťaž plánuje KSK vyhlásiť v nasledujúcich týždňoch.