Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Košickí opoziční politici spustili petíciu za odstúpenie primátora

Richard Raši Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pravicový poslanecký klub predloží takýto návrh na najbližšie zasadnutie MsZ.

Košice 25. mája (TASR) - Petíciu "za vzdanie sa mandátu primátora mesta Košice Richarda Rašiho" dnes spustil petičný výbor, ktorý primátorovi vyčíta "absolútne zlyhanie" pri rekonštrukcii električkových tratí. Do petičného výboru patria poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) Miroslav Špak (Sieť) a Daniel Rusnák (KDH) či vicestarosta mestskej časti Košice - Staré Mesto Rastislav Trnka (Sieť).

Petičiari uvádzajú, že Raši (Smer-SD) má ako štatutár mesta a zástupca investora pri rekonštrukcii električkových tratí priamu zodpovednosť. Obviňujú ho z oneskoreného začiatku realizácie stavby, sedemmesačného meškania dokončenia úseku Kuzmányho ulice, zlého manažmentu či z neuplatnenia zmluvných pokút za meškajúce práce.



"Cieľ petície je v podstate vytvoriť verejný tlak a zapojiť širokú občiansku verejnosť do toho, aby pretransformovala svoju negatívnu energiu na niečo pozitívne, na nejakú akciu. Myslíme si, že primátor by sa mal vzdať svojho mandátu z dôvodu absolútneho zlyhania a nevyvodenia priamej zodpovednosti pri rekonštrukcii električkových tratí v Košiciach," uviedol pre novinárov predseda petičného výboru Ladislav Lörinc, miestny poslanec za Sieť v mestskej časti Sídlisko KVP.

Petícia podľa jeho slov nie je pod taktovkou konkrétnej politickej strany a iniciátorom je skupina aktívnych občanov v komunite, ktorí sú nahnevaní zo súčasnej situácie. Podpisy chcú zbierať medzi obyvateľmi priamo v meste i prostredníctvom internetu na webstránke www.peticie.com. Výsledok petície nie je pre primátora právne záväzný.

Mestský poslanec Špak označil priebeh rekonštrukcie tratí, ktorá je financovaná z eurofondov, za katastrofálny. "Chcem zopakovať, že ja i moji kolegovia nie sme proti rekonštrukcii, ale už dlhodobo kritizujeme spôsob, akým je rekonštrukcia riadená," konštatoval. Primátora kritizuje aj za jeho vyjadrenia o finálnom ukončení rekonštrukcie, či o tom, kto musí požiadať rezort dopravy o predĺženie zmluvného termínu.

Opoziční pravicoví poslanci zároveň informovali, že v MsZ budú presadzovať bezplatnú MHD, ako aj bezplatné parkovné v centre Košíc s platnosťou od 1. augusta. Platiť by malo až do ukončenia rekonštrukcie električkových tratí v rámci projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD). Určitú formu kompenzácie za straty spôsobené rekonštrukciou zároveň poslanci navrhujú aj pre podnikateľov.

Návrh vychádza z pôvodného termínu 31. júla, keď mali byť ukončené práce na projekte IKD a ktorý zrejme bude musieť byť predĺžený. Mesto Košice pritom už zverejnilo, že uvažuje o kompenzáciách pre obyvateľov mesta formou úľav.

"Náš návrh je jednoduchý – bezplatné MHD na celom území mesta Košice od 1. 8. 2015 až do ukončenia prác na všetkých rekonštruovaných úsekoch. Je to minimum, ako môžeme aspoň sčasti kompenzovať problémy, ktoré amatérske riadenie rekonštrukcie spôsobilo Košičanom," vyhlásil poslanec Rusnák. "Čo sa týka kompenzácií voči podnikateľom, navrhujeme, aby mesto Košice uplatnilo kompenzáciu po schválení navrhovanou komisiou formou odpustenia dane z nehnuteľností, pridelenia celoročnej parkovacej karty alebo formou odpustenia dane za likvidáciu odpadu."