Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Košiciach opäť uvaria 1000 litrov Anjelskej kapustnice

Zo štvrtého ročníka benefičného podujatia Anjelská kapustnica v Košiciach 14. decembra 2013. Foto: TASR/Milan Kapusta

Nejde však len o typickú vianočnú špecialitu, ale aj o prostriedok, ako pomôcť deťom.

Košice 16. decembra (TASR) – Anjelská kapustnica, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou Vianočných trhov, sa bude opäť podávať v centre Košíc. „Počas soboty 20. decembra sa pri Immaculate na Hlavnej ulici bude variť v obrovskom kotle 1000 litrov kapustnice, na ktorú je potrebné pripraviť neuveriteľné množstvo ingrediencií. Nejde však len o typickú vianočnú špecialitu, ale aj o prostriedok, ako pomôcť deťom, ktoré toľko šťastia v živote nemali,“ informoval TASR Dominik Plavka, PR manažér organizácie Košice - Turizmus. Ako dodal, výťažok z predaja poputuje na pomoc deťom z detských domovov a sociálne slabým rodinám.

„Ideou projektu je počas vianočných sviatkov spríjemniť toto obdobie deťom, ktoré ho nemajú možnosť prežiť v kruhu rodiny, ako aj samotným rodinám v nepriaznivých životných podmienkach,“
doplnil Plávka. Prívlastok anjelský sa skloňuje často aj v prípadoch, ktoré nemajú nič spoločné s podstatou tohto slova, Anjelská kapustnica si však tento prívlastok naozaj zaslúži. Svedčí o tom aj popularita podujatia, ktoré si postupom času získalo množstvo podporovateľov. O tom, že sa všade nájde veľa dobrých ľudí, svedčí aj to, že sa kapustnica zakaždým vypredala vo veľmi krátkom čase. „Princíp prispievania je jednoduchý, minimálny príspevok je symbolické euro alebo viac, za ktoré dostane prispievateľ porciu chutnej kapustnice a zároveň tak pomôže dobrej veci,“ objasnil.

Tento rok sa podujatie nesie v duchu tradícií minulých ročníkov. Pripravený je 1000-litrový kotol, v ktorom sa už od sobotňajšieho rána bude za prítomnosti košických kuchárov pripravovať kapustnica. Kuchári sa tak touto cestou poďakujú anjelom za priazeň v roku 2014. Prvé porcie by sa mali podľa programu predávať od 14.00 h až do úplného vypredania. Stánok s kapustnicou nájdu záujemcovia v blízkosti vianočnej dominanty námestia, košického vianočného stromu. O spestrenie podujatia sa postarajú moderátorské vstupy a anjeli, ktorí budú dozerať na celý priebeh prípravy kapustnice.

„Aby bola kapustnica poctivá, spotrebuje sa na ňu veľké množstvo ingrediencií. Medzi nimi nesmie chýbať 250 kg kapusty, 75 kg mäsových výrobkov (50 kg klobás, 20 kg údeného mäsa a 5 kg slaniny), 4 kg húb a svoje miesto si nájdu aj 3 kg sušených sliviek,“ prezradil čo to z anjelského receptu Plávka.

Výťažok zo zbierky bude venovaný organizácii Úsmev ako dar a organizátori podujatia veria, že aj tento rok bude minimálne taký úspešný ako po minulé roky. „Každoročná pomoc deťom a rodinám v núdzi aj prostredníctvom Anjelskej kapustnice nám dáva priestor adresne pomôcť tam, kde je často na tvárach detí a ich rodičov strach, zúfalstvo, beznádej z ďalšieho dňa, kde vládne chudoba. Preto sa tešíme aj na tento rok, lebo donesieme do rodín radosť, úsmev, zmiernime biedu, dáme nádej a oporu,“ povedal Rado Dráb zo Spoločnosti Úsmev ako dar.