Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Kardinál Tomko a arcibiskup Tkáč slávia životné jubileá

Svätá omša pri príležitosti životného jubilea kardinála Jozefa Tomka (na snímke uprostred) a arcibiskupa Mo Foto: TASR/František Iván

Slávnosť v košickej katedrále sa konala za účasti početných predstaviteľov katolíckej cirkvi, kňazov i rehoľníkov.

Košice 1. marca (TASR) - Významné životné jubileá si dnes v Košiciach pripomenuli kardinál Jozef Tomko a emeritný arcibiskup Alojz Tkáč. Na svätej omši v Katedrále sv. Alžbety spoločne s ďalšími veriacimi poďakovali Bohu za 90 rokov života a 65 rokov kňazstva kardinála Tomka a 80 rokov života emeritného košického arcibiskupa Tkáča. Slávnosť v košickej katedrále sa konala za účasti početných predstaviteľov katolíckej cirkvi, kňazov i rehoľníkov.

"Čas je ako rieka, nielen beží, priam letí, a roky odchádzajú. Blíži sa večnosť, my vlastne už sme veční. Za tento dar, ktorý je nám spoločný, každý z nás žije, je tu, za tento dar ďakujeme," uviedol kardinál Tomko. Bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský na eucharistickej slávnosti pripomenul život a pôsobenie oboch jubilantov.

Arcibiskup Tkáč, ktorý bude mať 80 rokov v nedeľu 2. marca, si životné jubileum v ten deň pripomenie so svojimi rodákmi v Ohradzanoch, kde sa vo farskom Kostole Nanebovzatia Panny Márie bude konať slávnostná svätá omša.



Ďakovná sv. omša

Svätá omša pri príležitosti životného jubilea kardinála Jozefa Tomka (vpravo) a arcibiskupa Mons. Alojza Tkáča (vľavo) v Dóme sv. Alžbety v Košiciach 1. marca 2014.
Foto: TASR/František Iván
Kardinál Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, oslávi 90 rokov života 11. marca. Jubileum si taktiež pripomenie v nedeľu 2. marca v rodnej obci Udavské. Ďakovná sv. omša sa uskutoční v tamojšom Kostole Najsvätejšej Trojice.

Ako kardinál Tomko pri tejto príležitosti uviedol pre Tlačovú kanceláriu Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS), veľmi rád sa vracia do svojej vlasti, kde sa narodil. Jeho domovom sa však stal aj Rím, kde pôsobil dlhé desaťročia v službe siedmim pápežom. Kým vo Večnom meste sa mu páči možnosť byť v spojení s celým svetom, doma mu imponuje viera jednoduchých ľudí.

Pápež Ján Pavol II. vysvätil Jozefa Tomka za biskupa a tiež ho vymenoval za kardinála. Počas pôsobenia v Ríme (od r. 1945) kardinál Tomko vykonával rôzne úlohy, bol napríklad generálnym sekretárom Biskupskej synody. Dlhé roky bol prefektom Kongregácie pre evanjelizáciu národov, pôsobil takisto v pápežskom Komitáte pre medzinárodné eucharistické kongresy a mnohých ďalších postoch.

Svätá omša pri príležitosti životného jubilea kardinála Jozefa Tomka (vpravo) a arcibiskupa Mons. Alojza Tkáča (vľavo v pozadí ) v Dóme sv. Alžbety v Košiciach 1. marca 2014.
Foto: TASR/František Iván