Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Kudlovský jarmok má aj charitatívny účel, organizujú ho už 11 rokov

Kudlovský jarmok, ktorý organizujú na Základnej škole na Kudlovskej ulici v Humennom pripravujú už 11 rokov. Podujatie, na ktorom sa zúčastňujú všetci žiaci školy má aj charitatívny účel. Časť vyzbieraných peňazí poputuje v tomto roku na pomoc jednej zo žiačok tejto školy. Na snímke deti, ktoré spievali počas Kudlovského jarmoku. V Humennom 21. decembra 2017. Foto: TASR - Michaela Zdražilová

Okrem predajných stánkov mohli návštevníci na jarmoku vidieť aj rôzne tvorivé dielne, pripravené boli aj súťaže či burza hračiek a kníh.

Humenné 21. decembra (TASR) – Kudlovský jarmok, ktorý organizujú na Základnej škole na Kudlovskej ulici v Humennom, má aj charitatívny účel. Časť vyzbieraných peňazí poputuje v tomto roku na pomoc jednej zo žiačok tejto školy.

Jednodňovú akciu organizujú v škole už 11 rokov. "Je to naša pýcha. Všetci žiaci, učitelia, upratovačky, kuchárky sa pripravujú na túto akciu, pretože je to zároveň aj deň otvorených dverí nielen pre našich žiakov, ale aj pre bývalých žiakov, rodičov, starých rodičov a všetkých ľudí, ktorí sa chcú prísť pozrieť, ako my si tu žijeme na našej škole," uviedla pre TASR učiteľka anglického jazyka a koordinátorka žiackeho parlamentu, ktorý zastrešuje Kudlovský jarmok, Adriana Janošová.

Deti pripravujú výrobky samy. "Je to ich ručná práca," poznamenala Janošová s tým, že ich začínajú vyrábať už v novembri. Ide okrem iného o papierové košíky, stromčeky, venčeky či svietniky. "Kreativite sa medze nekladú," spomenula. Okrem predajných stánkov mohli návštevníci na jarmoku vidieť aj rôzne tvorivé dielne, pripravené boli aj súťaže či burza hračiek a kníh.



Akciu spestril aj kultúrny program, hostí vítali vlastnoručne upečenými perníčkami. K dispozícii boli aj ukážky ručnej práce napr. šperkárstvo, háčkovanie či výroba vianočných ozdôb. Pozvaní stredoškoláci predviedli okrem iného aj ukážky vlasovej a dekoračnej kozmetiky.

Na snímke účastníčka Kudlovského jarmoku, ktorá deťom predviedla, ako sa vyrábajú háčkované hračky. V Humennom 21. decembra 2017.
Foto: TASR - Michaela Zdražilová

"Výťažok z celého jarmoku pôjde aj na účely školy, to znamená, že si dokúpime veci, na ktoré nemáme peniaze a druhá časť pôjde tento rok na zmiernenie nákladov spojených s operáciou pre našu žiačku, piatačku, ktorá má zdravotný problém," vysvetlila princíp akcie učiteľka.

Myšlienka vzniku jednodňového podujatia, do ktorej sa zapája celá škola, pochádza zo strany pedagogického zboru. "Zhruba tých šesť až sedem rokov to organizuje už žiacky parlament," spomenula Janošová s tým, že sa stále vylepšujú.