Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Hraničný priechod Veľké Slemence - Mali Selmenci uzavreli

Na snímke vizualizácia novej budovy, kde sa budú realizovať hraničné kontroly na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Veľké Slemence - Mali Selmenci. Foto: TASR/Colný úrad v Michalovciach

Dôvodom je plánovaná rekonštrukcia.

Veľké Slemence 28. apríla (TASR) - Slovensko-ukrajinský hraničný priechod Veľké Slemence - Mali Selmenci je od dnešného dňa uzavretý. Dôvodom je jeho plánovaná rekonštrukcia.

Hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová TASR informovala, že hraničný priechod, ktorý využívajú peší a cyklisti, bude dočasne uzavretý od dnešného dňa do 30. mája tohto roka. Cieľom rekonštrukčných prác a technických úprav vo Veľkých Slemenciach je vyššia efektívnosť a bezpečnosť pri prevádzke hraničného priechodu. "Zvýši sa komfort vybavenia cestujúcich a zlepšia sa podmienky na výkon colnej a hraničnej kontroly," priblížila Baloghová.

"Celý priestor na slovenskej strane bude prestrešený, súčasné unimobunky sa vymenia za nové segmenty, ktoré ponúknu väčší a kompaktnejší priestor pre kontroly cestujúcich," doplnila hovorkyňa. Realizáciou projektu sa zároveň odstránia negatívne vplyvy nepriaznivého počasia, ktoré občas sprevádzali vybavovanie cestujúcej verejnosti na hranici.

Počas prvého mesiaca rekonštrukčných prác bude hraničný priechod úplne uzavretý. V tomto období sa uskutočnia búracie práce a inštalácia nových segmentov. Od 31. mája bude premávka cez hraničný priechod obnovená, stavebné práce však budú pokračovať aj naďalej. Celá rekonštrukcia by nemala trvať dlhšie ako tri mesiace.

Náklady na projekt vyčíslila Baloghová na 365.610 eur s DPH. Financovaný bude prevažne z Programu cezhraničnej spolupráce ENPI Maďarsko – Slovensko - Rumunsko – Ukrajina (329.049 eur). Zvyšných 36.561 eur je príspevok zo štátneho rozpočtu SR.

Peší a cyklisti môžu využívať počas prerušenia prevádzky vo Veľkých Slemenciach hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj s nepretržitou prevádzkou, prípadne železničný hraničný priechod Čierna nad Tisou – Čop podľa platného železničného grafikonu.