Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Košický kraj

Dominantu Košíc počas sviatočného obdobia farebne osvetlia

Na snímke centrum Košíc, Alžbetina ulica, v pozadí Dóm sv. Alžbety Foto: TASR/František Iván

Dóm sa rozžiari farbami, ktorých symbolika je daná stáročiami.

Košice 24. novembra (TASR) - Okrem bohatého programu Rozprávkových Vianoc ozvláštni mesto Košice nadchádzajúce sviatočné dni aj osvetlením Dómu svätej Alžbety. Rozžiari sa farbami, ktorých symbolika je daná stáročiami. V samotnom srdci mesta tak pohľadom na ňu ešte viac ľudia podľa hovorkyne mesta Lindy Šnajdárovej precítia atmosféru týchto dní.

S adventom sa spájajú tri fialové a jedna ružová svieca, symbolizujúce liturgické farby. "Fialová je farba mieru, pokánia a pokory. Počas tretej nedele sa farba zmení na ružovú, ktorá vyjadruje lásku a starostlivosť. Obe sa teda neoddeliteľne viažu k adventu a pôstnemu obdobiu. Práve tieto farby budú zdobiť našu vzácnu gotickú katedrálu. Tá sa 27.11., 4.12. a 18.12. zahalí fialovou farbou a 11.12. ružovou farbou," informovala Šnajdárová.

Na Štedrý večer bude Dóm sv. Alžbety osvetlený až do 02.00 h nasledujúceho dňa ako symbolická sviečka, mihotajúca sa bielym a žltým svetlom. "Posledný deň roka nasvietime gotickú katedrálu od 23.00 do 03.00 h Nového roka pre zmenu bielou, modrou a červenou - farbami slovenskej trikolóry," priblížila hovorkyňa mesta.

"Spomínam si, ako sme v roku 2014 po dlhých rokoch, kedy osvetlenie Dómu už nespĺňalo technické a bezpečnostné normy, konečne našli spôsob, ako ho znova rozsvietiť. Košičania aj turisti to prijali s nadšením a ja som rád, že aj v týchto dňoch si krásu Dómu vďaka variabilnému osvetleniu budeme môcť užiť v plnej kráse," dodal primátor Richard Raši.