Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Dobrovoľníci zmapujú vodné vtáctvo na Zemplínskej šírave

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Najbežnejším druhom typickým pre dolný Zemplín v tomto období, rovnako ako pre celé územie Slovenska, je kačica divá, ktorú na Šírave počítajú v niekoľkých stovkách až tisícoch.

Senné 10. januára (TASR) – Do medzinárodného zimného sčítania vodného vtáctva, ktoré sa v tomto roku realizuje od 6. do 21. januára, sa zapojil aj dolný Zemplín. Dobrovoľníci sú už v teréne.

Ako TASR informoval Matej Repel zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko, z pohľadu zimovania vtáctva je v tomto regióne najvýznamnejšia Zemplínska šírava. "A to z toho dôvodu, že v prípade štandardného roka zamŕza ako posledná," uviedol s tým, že Senianske rybníky, ktoré sú chráneným vtáčím údolím, sú plytkejšie. "Uvidíme, čo prinesie tento rok a toto mierne počasie," spomenul. Odhaduje však, že na Šírave bude najviac vtákov, aj čo sa týka počtu jedincov, aj počtu druhov. Obidve lokality zmapujú v piatok 12. januára. "Dali sme dokopy partiu piatich dobrovoľníkov, budeme robiť naraz viaceré lokality, aby tie výsledky boli čím presnejšie. Ak by sme totiž išli deň po sebe, nevieme vylúčiť, že nejaký kŕdeľ vtákov nepreletí zo Šíravy na rybníky alebo naopak," vysvetlil.

Najbežnejším druhom typickým pre dolný Zemplín v tomto období, rovnako ako pre celé územie Slovenska, je podľa Repela kačica divá, ktorú na Šírave počítajú v niekoľkých stovkách až tisícoch. "Potom sú také bežné, ale menej početné druhy napr. potápka chochlatá, chochlačky vrkočaté či chochlačky sivé. Pomerne hojné zastúpenie má aj kormorán veľký, ako na riekach, tak aj na spomínanej vodnej nádrži," doplnil. K málopočetným a vzácnym druhom patria chochlačky morské, ktoré už podľa Repela sú na Zemplínskej šírave, ďalej sú to potáplice stredné, ktoré by sa tam tiež mohli vyskytnúť. "Sú to všetko vzácnejšie severské druhy, ktoré k nám prileteli niekde zo Škandinávie a tu aj zimujú," spomenul.

Koordinovaným sčítaním vtáctva v celej Európe sa podľa Repela získava okrem iného prehľad o početnosti a druhoch vodných vtákov, tiež o distribúcii. Prínosom sú rovnako informácie o najvýznamnejších zimoviskách, ale aj lokalitách, ktoré sa oplatí chrániť, resp. je nevyhnutné sa zamerať na ich väčšiu ochranu. Sčítavanie v zime je podľa neho efektívnejšie, keďže sa vtáky prirodzene združujú do kŕdľov. "V lete totiž hniezdia skryto, v močiaroch a na neprístupných miestach," doplnil.

Zmeny, ktoré sú na dolnom Zemplíne najčastejšie pozorované, súvisia podľa Repela s klimatickými podmienkami. "Častejšie sú mierne zimy, a teda u nás zostávajú zimovať aj druhy, ktoré voľakedy tu neboli bežné," spomenul v tejto súvislosti chochlačky, kormorány či severské druhy husí. "Ale toto sa mení z roka na rok. Už len keď si porovnáme tohtoročnú a minuloročnú zimu," doplnil s tým, že tomu budú zodpovedať aj aktuálne výsledky.