Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Do akcie Hýb sa do schodov sa na košickej UPJŠ zapojilo asi 100 ľudí

Akciu “Hýb sa do schodov” zorganizovali študenti Lekárskej fakulty UPJŠ Košice v spolupráci s Ústavom telesnej výchovy a športu a Slovenskou asociáciou študentov medicíny a absolventov psychológie. V 10 poschodovej budove Lekárskej fakulty UPJŠ boli na každom druhom poschodí rôzne zdravotnícke stanovištia. Pešo po schodoch chodili domáci aj zahraniční študenti i ďalší dospeláci. V Košiciach 5. decembra 2018. Foto: TASR/Milan Kapusta

Študenti v budove na niekoľko hodín symbolicky uzatvorili výťahy a na jednotlivých poschodiach pripravili stanovištia týkajúce sa zdravého a aktívneho životného štýlu a prevencie niektorých ochorení.

Košice 5. decembra (TASR) – Do druhého ročníka akcie "Hýb sa do schodov", ktorá sa uskutočnila v stredu v budove Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach, sa zapojilo približne 100 študentov a zamestnancov fakulty. Pre TASR to uviedla študentka 4. ročníka LF UPJŠ a vedúca Klubu verejného zdravia Spolku medikov mesta Košice Lucia Hanušínová.

Študenti v desaťposchodovej budove na niekoľko hodín symbolicky uzatvorili výťahy a na jednotlivých poschodiach pripravili stanovištia týkajúce sa zdravého a aktívneho životného štýlu a prevencie niektorých ochorení. "Záujemcom sa najviac páčilo stanovište 'psychológia zdravia', na ktorom sme spolupracovali so Slovenskou asociáciou študentov a absolventov psychológie. Informovalo sa tu o depresiách, úzkosti a strese. K dispozícii boli aj rôzne testy, prostredníctvom ktorých zistili, ako sú na tom," spresnila s tým, že úspech zožalo aj stanovište týkajúce sa glykémie.

Podľa Hanušínovej bola aktivita prínosom nielen pre tých, ktorí si namiesto výťahu vybrali schody a zastavili sa na niektorom zo stanovíšť, ale aj pre 16 medikov a dvoch študentov psychológie. "Tým, že boli v kontakte s kvázi pacientmi, si prakticky trénovali aj komunikáciu s nimi či empatiu. Dôležité bolo aj stanovište prvej pomoci, ktorú by mali ovládať všetci - obzvlášť však medici, keďže ju podľa zákona musia vedieť podať," dodala.

Cieľom akcie "Hýb sa do schodov" bolo motivovať ľudí, aby pohyb zapojili do svojho každodenného života a aby sa zároveň dozvedeli svoj aktuálny zdravotný stav, prípadne navštívili odborníka.

Informačné stánky na jednotlivých poschodiach budovy na Triede SNP 1 zahŕňali meranie krvného tlaku a glukózy, školu drepu, tému prvej pomoci, meranie obvodu pásu, stanovenie indexu telesnej hmotnosti (BMI) či témy stravovania a starostlivosti o duševné zdravie. "Sú to základne hodnoty, ktoré sa zisťujú pri návšteve u všeobecného lekára, no veľa ľudí k nemu nemá časť ísť," uzatvorila Hanušínová.