Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Trestné stíhanie pre otravu ľudí oxidom uhoľnatým na zimáku zastavili

V nedeľu večer 18. januára 2015 na zimnom štadióne v Čani, okres Košice-okolie došlo k úniku oxidu uhličitého.Záchranné zložky museli poskytnúť prvú pomoc niekoľkým desiatkam postihnutých osôb. Na snímke vstup do strojovňe zimného štadióna v obci Čaňa označený policajnou páskou. Foto: TASR/Roman Hanc

Kompetentné osoby už poznajú príčiny, ktoré spôsobili následky na zdraví, a preto boli nútené prijať také opatrenia, aby k takýmto udalostiam už v budúcnosti nedošlo.

Čaňa 14. júla (TASR) - Vyšetrovanie udalosti na zimnom štadióne v obci Čaňa (okres Košice-okolie), na ktorom v zime utrpelo ujmu na zdraví vyše 30 osôb, bolo ukončené a trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia zastavené. V januári počas hokejového turnaja utrpelo najmenej 36 osôb ujmu na zdraví v dôsledku nevoľnosti, bolesti hlavy a zvracania. V nemocnici skončilo 30 osôb, z toho jedenásti boli hospitalizovaní.

"Vyšetrovanie totiž preukázalo, že k ujme na zdraví došlo v dôsledku nadmernej koncentrácie oxidu uhoľnatého (CO), čo bolo spôsobené častou úpravou ľadovej plochy mobilným zariadením, tzv. rolbou na plynový pohon. Tá bola počas desiatich hodín prebiehajúceho hokejového turnaja viacerých družstiev použitá celkom deväťkrát, čo vzhľadom na objemovú kapacitu vzduchu zimného štadióna sa ukázalo ako zdraviu škodlivé a nebezpečné," informoval dnes košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Nebolo preukázané zavinenie konkrétnej osoby, alebo skutočnosti, že škodlivý následok bol spôsobený práve konaním, alebo aj nekonaním páchateľa. "U žiadnej zo zodpovedných osôb nebolo zistené porušenie akýchkoľvek právnych predpisov či zmluvných povinností. Vyšetrovanie preukázalo, že následok bol spôsobený vplyvom takých okolností, ktoré žiadna zo zodpovedných osôb nepredpokladala, nevedela a v danom čase ani vedieť nemohla," vysvetlil hovorca.

Dodal, že kompetentné osoby už poznajú príčiny, ktoré spôsobili následky na zdraví, a preto boli nútené prijať také opatrenia, aby k takýmto udalostiam už v budúcnosti nedošlo.