Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Za bombový útok v Košiciach vymeral súd Ladislavovi K. 25-ročný trest

obžalovaný Ladislav K Foto: TASR/František Iván

Muža, ktorý sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, odsúdil Okresný súd Košice I už vlani v máji za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25 rokov odňatia slobody.

Košice 10. júla (TASR) – Na 25-ročný trest odňatia slobody odsúdil dnes Okresný súd Košice I 34-ročného Ladislava K. Odsúdený podľa súdu spáchal trestný čin terorizmu a je zodpovedný za výbuch bomby pri prevádzke rýchleho občerstvenia a ďalšie činy, z ktorých bol obžalovaný. Ladislav K. sa tak stal prvým Slovákom odsúdeným za terorizmus.

Hoci obhajoba trvala na tom, že Košičan je duševne chorý, znalecké posudky dokázali, že je za svoj čin plne zodpovedný. Obhajoba sa voči rozsudku na mieste odvolala, takže prípad pôjde opäť pred krajský súd.

Muža, ktorý sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, odsúdil Okresný súd Košice I už vlani v máji za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25 rokov odňatia slobody. Stalo sa tak prvýkrát v histórii Slovenska. Súd pritom vychádzal z posudkov znalcov, podľa ktorých obžalovaný nie je duševne chorý. Ladislav K. sa ihneď odvolal. Obhajoba následne argumentovala novým posudkom, podľa ktorého obvinený pre psychickú poruchu nebol schopný svoje konanie ovládať. Krajský súd napokon rozsudok zrušil a vec vrátil nižšiemu súdu s tým, že je potrebný kontrolný posudok znaleckej organizácie.

Podľa obžaloby a pôvodného rozsudku spáchal Ladislav K. bombový útok, ako aj ďalšie činy vrátane výroby výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania. K výbuchu podomácky vyrobenej bomby, uloženej v odpadkovom koši, došlo podvečer 28. decembra 2011 na košickej Ulici protifašistických bojovníkov. Zhodou šťastných okolností nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Podľa rozsudku sa Ladislav K. činov dopustil "v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a donútiť vládu štátu vykonať opatrenia obmedzujúce usmrcovanie zvierat".