Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Bielu noc si v Košiciach vychutnali desaťtisíce ľudí

Čarovný mrak zo 6000 žiaroviek na námestí pri Miklušovej väznici počas festivalu Biela noc v Košiciach 4. októbra 2014. Foto: TASR/Milan Kapusta

Festival ponúkol návštevníkom netradičnú umeleckú prechádzku mestom, plnú zážitkov a nových vnemov v duchu svojho tradičného sloganu Garantujeme, že nezaspíte!


Košice 5. októbra (TASR) – Tisícky nadšených Košičanov i návštevníkov mesta obdivovali v predvečer konania Medzinárodného maratónu mieru už tradične vizuálne inštalácie v rámci festivalu Biela noc.

40 umeleckých projektov zo 14 krajín, 14 umeleckých žánrov, 130 umelcov, performerov, hudobníkov, 200 dobrovoľníkov, približne 40.000 návštevníkov, jeden tancujúci dom, 63 projektorov, 10.000 svietiacich bodiek, 60.000 CD nosičov, 6000 žiaroviek, 200 umeleckých toaletných papierov, jeden výbuch sopky, 120.000 zábleskov digitálneho ohňostroja, 5400 sekúnd akrobacie – to bola tohtoročná košická Biela noc v číslach.

Podľa dramaturgičky festivalu Zuzany Pacákovej festival aj tento rok ponúkol návštevníkom netradičnú umeleckú prechádzku mestom, plnú zážitkov a nových vnemov v duchu svojho tradičného sloganu Garantujeme, že nezaspíte! „Tento rok tu bolo 40 výnimočných diel tvorcov, medzi ktorými nechýbali slovenskí umelci. Festival im umožňuje konfrontovať sa so svetovou špičkou, vystavovať vedľa známych mien, ale zároveň im dáva príležitosť vytvárať nové projekty a diela, ktorými sa potom sami môžu prezentovať vo svete,“ povedala.

Galéria Bielej noci:






Biela noc je prestížny medzinárodný umelecký projekt, ktorý má za úlohu priblížiť širokej verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol. Biela noc vznikla v Paríži v roku 2002. V roku 2013 ju navštívilo viac ako dva a pól milióna ľudí. Z Paríža sa počas niekoľkých rokov projekt rozšíril aj do miest ako New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Santa Monica, Montreal, Toronto, Rím, Tel Aviv, Gaza, Jeruzalem, Madrid, Brusel, Riga, Bukurešť, Amsterdam, Brighton, Turín, Naples, Petrohrad a aj do Košíc.

Mesto Košice získalo prestížnu licenciu z Paríža a od roku 2010 je nevyhnutnou súčasťou medzinárodnej siete NUIT BLANCHE EUROPE.