Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Komunálne voľby 2018

Staronový primátor Stropkova Ondrej Brendza zložil sľub

Na archívnej snímke Ondrej Brendza. Foto: TASR Milan Kapusta

Svoj poslanecký mandát obhájila s jednou výnimkou aj väčšina poslancov predchádzajúceho zastupiteľstva.

Stropkov 27. novembra (TASR) – Novozvolení poslanci a primátor Stropkova sa v pondelok (26.11.) na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva ujali svojich funkcií. Doterajší primátor Ondrej Brendza (nezávislý) v uplynulých voľbách získal spomedzi štyroch kandidátov 2566 hlasov, čo predstavuje vyše 80-percentnú podporu.

"Volebné výsledky nás všetkých ukázali, že Stropkovčania chcú, aby sme pokračovali v tom, čo sme po voľbách v roku 2014 začali. Občania vtedy dali šancu aj novým tváram v zastupiteľstve. Došlo tak nielen ku generačnej výmene, ale predovšetkým k zmene myslenia, k zmene pohľadu na správu veci verejných, k zmene, ktorá je založená na rovnakých alebo podobných hodnotách vyznávaných v bežnom živote," povedal vo svojom príhovore Brendza.

Očakáva nové výzvy a zároveň podľa vlastných slov začína aj novú predvolebnú kampaň. "Osemdesiat percent získaných hlasov je pre mňa opäť obrovským záväzkom a motiváciou, že nemôžem ani na malý okamih poľaviť z nastúpenej cesty. V zastupiteľstve došlo len k štyrom zmenám. Aj to je dôkaz toho, že tento poslanecký zbor má na to, aby pokračoval v úspešnom príbehu nášho Stropkova. Želám si, aby sme v Stropkovčanoch mohli spoločne budovať pocit hrdosti na svoje mesto," doplnil Brendza.

Svoj poslanecký mandát obhájila s jednou výnimkou aj väčšina poslancov predchádzajúceho zastupiteľstva. V 18-člennom zbore tak bude v najbližších štyroch rokoch pôsobiť 14 doterajších poslancov a k nim pribudli štyria noví. Najpočetnejšie zastúpenie v novom mestskom parlamente majú nezávislí, ktorých je desať, strany KDH, SNS, Smer-SD a Národná koalícia majú po dvoch poslancov. Na ustanovujúcom zasadnutí poveril Brendza svojím zastupovaním doterajšieho viceprimátora Dušana Lukáča.

V Stropkove bude aj v tomto volebnom období pôsobiť päťčlenná mestská rada. Za jej členov poslanci zo svojich radov zvolili Dušana Lukáča, Daniela Hubáča, Milana Pavúka (všetci nezávislí), Petra Lehockého (KDH) a Tibora Paňka (Smer-SD).

Pri stropkovskom zastupiteľstve bude pracovať aj päť komisií zložených z poslancov a odbornej verejnosti.

Posledným prejednávaným bodom zastupiteľstva bolo schválenie platu primátora. Poslanci schválili predložený návrh, podľa ktorého bol základný plat predstavujúci 2,81-násobok priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok navýšený o 30 percent.

Najbližšie sa poslanci stretnú na rokovaní 12. decembra.