Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Vychádza detektívny román Koniec hliadky z pera Stephena Kinga

Román Koniec hliadky z pera Stephena Kinga. Foto: IKAR

Kniha Koniec hliadky prináša čitateľovi jedinečné vyvrcholenie Kingovej trilógie, ktorá v sebe majstrovsky kombinuje detektívny žáner a autorove obľúbené nadprirodzené témy.

Bratislava 8. augusta (TASR/TERAZ.sk) – Stephen King prichádza s veľkolepým zavŕšením svojej detektívnej trilógie. Kniha Koniec hliadky prináša čitateľovi jedinečné vyvrcholenie Kingovej trilógie, ktorá v sebe majstrovsky kombinuje detektívny žáner a autorove obľúbené nadprirodzené témy.

Koniec hliadky je ďalší prírastok do Kingovho portfólia, v ktorom si tentoraz berie na mušku ľudskú zraniteľnosť. Krvavé vyvrcholenie príbehu, ako aj celej trilógie ukazuje, že King je stále vo vrcholnej forme. Kniha poteší nielen zarytých kingofilov, ale aj každého milovníka kvalitnej detektívky. Koniec hliadky je pokračovaním románov Pán Mercedes a Stratení nájdení. Podľa slov Kinga začiatok série inšpirovala skutočná udalosť, keď žena s autom vrazila so reštaurácie McDonald's.

Majster napätia sa knihou Koniec hliadky lúči s postavou detektíva vo výslužbe Billa Hodgesa. Ten dúfa, že všetky závažné životné bitky už vybojoval. Ale mýli sa. Nevyspytateľný zabijak Brady Hartsfield alias pán Mercedes sa po údere do hlavy, ktorým ho zneškodnila Holly Gibneyová a zabránila mu tak v masovej vražde, nadlho stal iba telom bez duše. Vďaka experimentálnej liečbe sa však vrátil z tmy a je silnejší a nebezpečnejší než predtým. Jeho chorá myseľ má schopnosť pohybovať nielen predmetmi, ale aj ľuďmi a teraz rozpútala vlnu samovrážd. Kto sa stane jeho obeťou? A kto nedobrovoľným spolupáchateľom? Koniec hliadky uzatvára veľkolepú bestsellerovú detektívnu trilógiu. Spolu s knihou Koniec hliadky dnes vychádza aj 2. vydanie Kingovho románu To s filmovou obálkou.

Stephen King (1947) vyrástol v skromných pomeroch a vďaka rozprávačskému talentu sa vypracoval na jedného z najbohatších spisovateľov sveta. Už desaťročia fascinuje čitateľov svojou nekonečnou zásobou fantázie, ale aj zdravou dávkou realizmu, vďaka ktorej ochotne uveríme všetkému, čo sa deje s jeho postavami, či je to hrozné, krásne, absurdné, alebo dojímavé. Narodil sa v Portlande, vyštudoval angličtinu a spočiatku sa živil ako stredoškolský učiteľ. V roku 1973 sa mu podarilo predať vydavateľstvu prvý román s názvom Carrie. Potom už nasledovala dlhá šnúra úspechov s knihami Podpaľačka, Mŕtva zóna, Žiarenie, Cujo, Prekliatie Salemu. Písal aj pod pseudonymom Richard Bachman (Muž na úteku, Kliatba, Drobec).

King je autorom vyše 50 kníh, píše beletriu i literatúru faktu. Časopis New York Times zaradil jeho román 22. 11. 1963 (Ikar 2012) medzi desiatku najlepších kníh roka 2011 a dostal aj ďalšie ocenenia. Pán Mercedes (Ikar 2015) získal prestížnu Cenu Edgara Allana Poea za najlepší krimi román za rok 2015. Stratení nájdení a Koniec hliadky sú jeho voľným pokračovaním. Spisovateľ má tri deti a s manželkou Tabithou žije v Maine.

TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Ikar Lucia Čarná.