Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Umenie žiť nekonvenčne pozná nepriateľov úspechu

Umenie žiť nekonvenčne Foto: TASR

Kniha Umenie žiť nekonvenčne je určená čitateľom, ktorí majú chuť zmeniť svet k lepšiemu. Úspech totiž nespočíva vo vzdelaní, ale v chuti urobiť niečo inak.

Bratislava 28. júna (TERAZ.sk) - „Ak všetci ostatní skočia z mosta, skočíš aj ty?“ Touto vetou sa začína kniha človeka, ktorý kedysi pracoval ako vykladač škatúľ a na nájom si zarábal predajom vlastného nábytku. Dnes je Chris Guillebaue podnikateľom s web dizajnom, cestovateľom s cieľom navštíviť všetkých 192 krajín sveta, pričom navštívil už 150 a v neposlednej rade vynikajúcim spisovateľom, ktorého blog navštevujú tisíce ľudí.

Kniha Umenie žiť nekonvenčne vás naučí ako sa stať odvážnou „opicou“, ktorá sa dostane k najchutnejším banánom aj napriek opiciam na dne klietky, ktoré vás ťahajú dole, lebo dostať sa na vrchol sa podľa nich nik „nesmie“. Počas čítania vás budú sprevádzať výroky slávnych osobností, ktoré dodajú čitateľovi pocit istoty v tom, že rozmýšľať inak je vlastne víťazstvom nad ostatnými.

Dielo je rozdelené na tri časti, pričom každá sa venuje jednej oblasti: život, práca, cestovanie. Na príkladoch z osobného života alebo na príkladoch zo života ľudí, ktorí sa tiež vzopreli konvenciám a začali robiť veci po svojom alebo ako sám autor rád uvádza „začali žiť“, sa predostierajú čitateľom spôsoby, ako si upratať vo vlastnom živote a dosiahnuť svoje sny.

Umenie žiť nekonvenčne pozná všetkých nepriateľov vášho úspechu a poskytuje rady ako proti ním bojovať. „Ak sa rozhodnete nakopať autority pripravte si radšej obe nohy …“ Kniha v mnohom pripomína učebnicu, ktorá po každej kapitole obsahuje tzv. „Zapamätajte si“, ktoré je určite prínosnejšie ako podobné zhrnutia pri skriptách či prednáškach zo školy.

Chris Guillebeau totiž považuje svoje vysokoškolské vzdelanie len za „ drahú lekciu za 32 tisíc dolárov“. Úspech nespočíva vo vzdelaní, ale v chuti urobiť niečo inak. Veď ako aj ďalej zdôrazňuje, aj tí najúspešnejší ľudia boli kedysi len bežnými ľuďmi, ktorí sa vzopreli pravidlám a poslali prihlášku. Alebo sa pustili do boja, na ktorý iní nemali odvahu. Ak aj vy patríte k ľudom, ktorí majú chuť zmeniť svet k lepšiemu, tak je táto kniha určená práve pre vás.

Recenziu pripravila Zuzana Grznárová z portálu book.review.sk.