Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Spisovateľ Václav K. ide na slobodu, zamietli sťažnosť prokurátora

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sudca pre prípravné konanie rozhodol 4. októbra o prepustení Václava K., známeho aj pod pseudonymom Václav Neuer, spájaného s bratislavskou zločineckou skupinou takáčovci.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Najvyšší súd (NS) SR zamietol sťažnosť prokurátora voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici, ktorým prepustil z väzby na slobodu expolicajta a autora kriminálnych príbehov Václava K. TASR informoval hovorca NS SR Boris Urbančík.

„Senát NS SR v trestnej veci obvineného Václava K. dnes na neverejnom zasadnutí rozhodol tak, že sťažnosť sa zamieta,“ uviedol Urbančík.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, rozhodol 4. októbra o prepustení Václava K., známeho aj pod pseudonymom Václav Neuer, spájaného s bratislavskou zločineckou skupinou takáčovci.

Súd ako náhradu väzby prijal peňažnú záruku vo výške 30.000 eur a obvinenému uložil aj dohľad probačného a mediačného úradníka. Ďalej mu uložil primerané povinnosti a obmedzenia i povinnosť oznámiť súdu každú zmenu miesta pobytu.

Voči tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť prokurátor.

Václav K. sa z väzby na slobodu dostal už koncom júla, keď mu ŠTS stanovil kauciu 10.000 eur. Najvyšší súd však jeho rozhodnutie v polovici augusta zrušil, okrem iného sa mu zdala peňažná záruka neprimerane nízka. ŠTS tiež vyčítal nesprávny procesný postup, keďže "žiadnym spôsobom nezisťoval majetkové pomery obvineného". Expolicajta a spisovateľa tak ponechal vo väzbe.

Po razii na skupinu takáčovcov z konca januára tohto roka polícii unikalo šesť mužov a medzi nimi aj bývalý policajt Václav K. Po tom, čo mal byť na úteku niekoľko týždňov, sa sám prihlásil na polícii. Sudca pre prípravné konanie ho vtedy na základe vydaného zatykača zobral do väzby. Dôvodom bola možná obava z úteku.

Vyšetrovateľ obvinil Václava K. zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z prečinu nátlaku, zneužívania právomoci verejného činiteľa a z pokračovacieho zločinu podvodu.