Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

Nová publikácia sa venuje téme reprodukčných a sexuálnych práv

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Citlivé a vysoko odborné témy podáva publikácia zrozumiteľne. Čitateľovi tak umožňuje tému pochopiť a orientovať sa v nej.

Bratislava 7. februára (TASR) - Nová publikácia Reprodukčné a sexuálne práva sa zameriava na otázky spojené s ľudskou reprodukciou, transrodovými ľuďmi, ženským zdravím a ochranou maloletých. Téme reprodukčných a sexuálnych práv sa venuje komplexne. Stojí za ňou renomovaný autorský kolektív zostavený z lekárov, právnikov a odborníkov v oblasti gynekológie, psychiatrie - sexuológie a psychológie. Pokrstili ju minulý týždeň v Bratislave.

"Žiadna publikácia, ktorá by sa venovala tejto problematike, na Slovensku doteraz neexistovala. Téma reprodukčných a sexuálnych práv je pritom mimoriadne aktuálna a široká. Zahŕňa ochranu maloletých, zdravie žien, problematiku sexuálnych menšín a transrodových ľudí," priblížil pre TASR jeden z autorov Peter Kováč.

Citlivé a vysoko odborné témy podáva publikácia zrozumiteľne. Čitateľovi tak umožňuje tému pochopiť a orientovať sa v nej. Rieši diskurzy na tému cisárskeho rezu na žiadosť pacientiek, pôrodného plánu, domácich pôrodov či histórie a praxe sterilizácií. Okrem toho ponúka pohľad na vývoj dejín sexuality, sexualitu menšín aj manažment ochrany sexuálneho zdravia. Publikácia má plniť vzdelávací aj osvetový cieľ. Autori chcú, aby bola prínosná pre všetkých, ktorí s témou ľudskej reprodukcie a sexuality prichádzajú do kontaktu.