Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

Na ocenenie Krištáľové krídlo je nominovaná aj knižná vydavateľka

Foto: IKAR, a.s.

Nadácia Krištáľové krídlo oceňuje každý rok najvýznamnejšie osobnosti vo viacerých kategóriách.

Bratislava 25. januára (OTS) - Nadácia Krištáľové krídlo oceňuje každý rok najvýznamnejšie osobnosti vo viacerých kategóriách. Hľadá najlepších medzi výnimočnými a v kategórii Publicistika a literatúra je tento rok medzi nominovanými aj vydavateľka a zakladateľka vydavateľstva Ikar Gabriela Belopotocká. „Keď sa tak nad tým zamýšľam, tento rok je to už moje 40. výročie vo vydavateľskej sfére. Priznávam, že nominácia na Krištáľové krídlo ma prekvapila a zároveň nesmierne potešila. Cítim v nej uznanie svojej 40-ročnej kariéry v knižnej kultúre,“ tvrdí Gabriela Belopotocká.

Po štúdiu na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave pracovala v podniku Drobný tovar, odkiaľ prešla do vydavateľstva Mladé letá a neskôr do Tatranu. Po nežnej revolúcii sa stala jednou zo spoluzakladateľov vydavateľstva Ikar, ktoré je dnes najväčším na Slovensku. Okrem bežných kníh prináša aj špeciálne projekty: mimoriadne obľúbená značka Stonožka pre deti, pravidelný a najpočúvanejší knižný podcast Knižný kompas, ale predovšetkým jej srdcovka – Luxusná knižnica.
Foto: IKAR, a.s.

V poslednom období priniesla Luxusná knižnica napríklad exkluzívne vydanie básní Kamila Peteraja Vyznanie s ilustráciami maliara Martina Augustína, či jedinečnú exkluzívnu monografiu o skupine Elán, aká na našom trhu ešte nebola. Koncom roka 2023 vyšla bibliofilská zberateľská monografia Roky a dni o Miroslavovi Žbirkovi, či prvá monografia o slovenskej módnej návrhárke Lee Fekete.

„Vo vydavateľstve Ikar máme za sebou neraz tienistú, zložitú, no rozhodne krásnu cestu. Dokázali sme veľa a priniesli sme – a prinášame – na knižný trh projekty, aké nikto iný neprináša. Preto moja nominácia nepatrí len mne, ale celému tímu vydavateľstva Ikar,“ dodáva G. Belopotocká nominovaná v kategórii Publicistika a literatúra.
V minulosti získali v tejto kategórii Krištáľové krídlo napríklad Daniel Hevier, Ľubomír Feldek, Dušan Duše, Pavel Dvořák, či Etela Farkašová.
Foto: IKAR, a.s.

Ocenenie Krištáľové krídlo

Krištáľové krídlo nie je anketa - verejnosť len zasiela svoje návrhy na nominácie na osobnosti, ktoré dosiahli mimoriadny úspech v rôznych odvetviach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života.
Odborná porota jednotlivých kategórii následne rozhoduje o udelení ocenenia Krištáľové krídlo najlepším z najlepších. Hlavnou myšlienkou je objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich profesijných výkonov, ktoré si zaslúžia obdiv.

V súčasnosti sa ocenenie udeľuje v kategóriách filantropia, hospodárstvo, publicistika a literatúra, divadlo a audiovizuálne umenie, výtvarné umenie, hudba, populárna hudba, šport, medicína a veda, inovácie a startupy a mimoriadna cena za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí či iný významný počin.

Laureátov za rok 2023 v jednotlivých kategóriách spoznáme 16.marca 2024, v priamom prenose na Jednotke o 20:30.
Foto: IKAR, a.s.