Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Miro Žbirka prichádza s novou knihou Zblízka

Na snímke zľava Miroslav Žbirka a Marika Gombitová počas galakoncertu na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu 12. októbra 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

V knihe sa objavia aj nikdy nezverejnené fotografie zo súkromia a zákulisia koncertov. Dopĺňa ju aj kompletná diskografia Mira Žbirku, vrátane obalov všetkých albumov...

Bratislava 20. októbra (TASR) - Veľké česko-slovenské turné Road to Abbey Road Mira Žbirku skončilo s obrovským úspechom. Koncerty v Prahe, Ostrave, Bratislave a Košiciach dostali od divákov standing ovation nielen pre Mira, ale aj pre jeho hostí a hlavne pre Mariku Gombitovú.

Umne vygradovaná oslava hudby dá symbolickú bodku za turné na koncerte v Londýne 29. októbra v prestížnom klube v centre mesta 229 Venue na Great Portland Street. Zostrih najzaujímavejších momentov z turné zachytil v dokumente syn David Žbirka, ktorý na všetkých koncertoch usilovne zaznamenával dianie na pódiu aj za ním.

V piatok 21. októbra oslávi Miro Žbirka 64. narodeniny a k úspešnému turné a limitovanej edícii najväčších hitov 22x2 Best of na dvoch vinylových dvojplatniach dostane a fanúšikom dá aj novú knihu vydavateľstva Slovart s názvom Zblízka, ktorú napísal hudobný publicista Honza Vedral.

"Keby mala kniha Zblízka podtitul, bol by to 'hudobný príbeh', pretože sa pri jej vzniku ukázalo, že Miro Žbirka často, aj keď možno len podvedome, písal soundtrack k svojim životným peripetiám," povedal o knihe autor Honza Vedral .

"Myslím si, že sme sa s Honzom v rámci nejakého rozhovoru pre noviny zadebatovali o hudbe a ja mu, samozrejme, pridal pár svojich historiek. Tých rozhovorov bolo nakoniec viac a napadlo mi, že by mohla konečne vzniknúť kniha o tom, čo bolo a je v mojom živote dominantné. Kniha o hudbe, príbehoch vzniku skladieb či o koncertoch, ktorých bolo veľmi veľa. K nečakaným objavom dávnych príbehov ma viedli aj Honzove históriou nezaťažené otázky. Keď som mu vysvetľoval realitu minulosti, bol niekedy veľmi prekvapený a ja som si pri tom spomenul aj na veci, na ktoré by som radšej zabudol," objasnil vznik knihy Miro Žbirka.

V knihe sa objavia aj nikdy nezverejnené fotografie zo súkromia a zákulisia koncertov. Dopĺňa ju aj kompletná diskografia Mira Žbirku, vrátane obalov všetkých albumov. Knihu Miro Žbirka Zblízka vydáva v češtine a slovenčine vydavateľstvo Slovart. Slávnostných krstov a autogramiád sa Miro Žbirka zúčastní spolu s autorom knihy a fotografmi Tomášom Třeštíkom a Petrom Stanleym Procházkom. Všetci fanúšikovia sú pozvaní 15. novembra do Bratislavy (Kníhkupectvo Martinus) a 21. novembra do Prahy (Palác knih Luxor).

TASR informoval PR manažér Rado Mešša.