Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

Oplatí sa prečítať: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Švéd Stefan Ahnhem je autorom severského krimi Úplne iný príbeh. Známu lifestylovú blogerku nájdu zavraždenú v luxusnom apartmáne jedného zo štokholmských hotelov.

Bratislava 29. januára (TASR) - Diela z oblasti severského krimi, súčasnej romance, spoločenského románu či príbehu pre mladých čitateľov sú novinkami na pultoch slovenských knižných obchodov.

Švéd Stefan Ahnhem je autorom severského krimi Úplne iný príbeh. Známu lifestylovú blogerku nájdu zavraždenú v luxusnom apartmáne jedného zo štokholmských hotelov. Prípad dostala na stôl Malin Rehnbergová, bývalá kolegyňa Fabiana Riska. Vyšetrovanie jej však sťažujú nezhody s novým šéfom, ktorý trvá na tom, aby sa štátna kriminálna polícia sústredila na prípad obchodovania s ľuďmi. Malin zároveň rieši problémy v osobnom živote a ďalšia vražda situáciu ešte vyostrí.

Súčasná romanca Vysnívaná zem Nicholasa Sparksa predstavuje dvoch mladých ľudí, ktorých síce spojil osud, no rozdeliť ich môžu sny. Colby, dvadsaťpäťročný farmár, sa na prvý pohľad zamiluje do nádejnej speváčky Morgan, no veľmi dobre si uvedomuje ich neprekonateľné rozdiely. Ona pochádza z bohatej rodiny z Chicaga, on pracuje na rodinnej farme, kde žije svoj jednotvárny život. Navyše ho spaľuje tajomstvo, ktoré sa bojí Morgan prezradiť.

Axel Munthe je autorom spoločenského románu Kniha o živote a smrti. Keď Munthe ešte ako mládenec prvýkrát navštívil ostrov Capri, okamžite sa doň zaľúbil a zatúžil sa tam presťahovať. Od tej chvíle podriaďuje tomuto snu všetky svoje kroky a v knihe prevádza čitateľa dlhou a kľukatou cestou, ktorá viedla k jeho splneniu. Pestré zážitky prepletá úvahami na rôzne témy, ako sú smrť, eutanázia, výskum na zvieratách či postavenie žien.

Mladým čitateľom je určený príbeh Davida Walliamsa s názvom Robopes. Mesto Pohromovce ovládli tie najnebezpečnejšie kriminálne živly na svete a proti nim stojí hŕstka policajných psov na čele so Zúfalou patrolou. Tú tvorí trojica psov - bojko Stresor, lenivý Piškót a nahlúpla Špagetka. Práve oni teraz musia Pohromovce zachrániť pred neodvratnou skazou, pretože aj keď v Pohromovciach vládne chaos, i tu platí, že nádej zomiera posledná. A do toho všetkého prichádza Robopes, hrdina budúcnosti v boji proti zločinu.